eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bánáti: törvényesen az ügyvédek is lehallgathatók

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke értetlenül áll az ügyvédi iroda lehallgatásáról szóló hírek előtt. Bánáti János szerint egyelőre nincs konkrét adat arra vonatkozóan, hogy törvénytelenül történt volna ügyvédi iroda lehallgatása.

Semmit nem lehet róla tudni túl azon, hogy bizonyos híresztelésekre a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségén egy bizottságot létrehoztak, hogy ezeket a híreszteléseket megvizsgálják. Nem tudom, hogy egyelőre nem elhamarkodott-e, hogy híresztelésekre ilyen kampányt indítanak, és ezzel adott esetben akár az ügyfeleket is feleslegesen ijesztgetik azzal, hogy ne jöjjenek az ügyvédi irodába, mert ott őket lehallgatják - véli Bánáti János.

Kiemelte: semmiféle adat nincs arról, hogy ez tömeges lenne, de még arra sincs konkrét adat, hogy egyetlen egyszer törvénysértő módon történt volna. Mert az, hogy ügyvédi irodát adott esetben lehallgatnak, ez nyilvánvaló mindenki számára, hiszen a kivételek közül már rég kikerült az ügyvédi működés. Tehát a törvény lehetővé teszi az ügyvédi iroda és az ügyvéd személyes telefonjának lehallgatását. Természetesen ugyanazok a feltételek alapvetően, tehát igazságügy-miniszteri, illetve nyomozási bírói engedély kell hozzá - ismertette az elnök.

Semmi okom nincs feltételezni, hogy akár az igazságügy-miniszer úr, akár nyomozási bíró törvénysértő engedélyt adott volna ki. Az pedig, hogy mindenféle engedély nélkül bármelyik hatóság ilyen lehallgatást folytatott volna, arra nem is tudnék mit mondani - fogalmazott Bánáti János.

Elmondta: a Budapesti Ügyvédi Kamara eddig elém semmilyen bizonyítékot nem tárt. Hamarosan egyeztetek a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökével, hogy megtudjam, milyen adatra alapozzák azt, hogy itt kizárólag budapesti ügyről van szó. Olvastam a Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevelét, és abból semmiféle tényre való utalást nem tudok kiolvasni.

Az ügyvédi kar felé kibocsátott felhívásban arra szólítanak fel, hogy ha tudnak arról, hogy törvénysértő lehallgatás áldozatai voltak, akkor jelentkezzenek. Ez teljes szakmai abszurdum - véli a kamara elnöke. Ha - ne adj' isten - történt volna törvénysértő lehallgatás, akkor értelemszerűen legkevésbé az ügyvéd vagy az ügyvédi iroda tudhat arról, hogy a hatóság törvénysértő módon lehallgatná. A felhívással kapcsolatban - egyértelműen van egy szakmai álláspontom - ki kell mondanom, hogy az negatív.

Kicsit tehetetlenül és értetlenül állok a történtek előtt - fogalmazott.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×