eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Engedmények jönnek az adóbevallás terén

Enyhülni fognak a személyi jövedelemadó-bevallás benyújtásának elmulasztásakor kiszabható bírságok 2016-tól, az adóhivatali adóbevallás bevezetése miatt - mondta el Hegedűs Sándor, az Rsm-DTm adóüzletág vezetője az InfoRádiónak.

Március 15-ig fogja elküldeni a bevallási ajánlatot az adóhatóság az Ügyfélkapun keresztül a tárhelyre. Majd utána a magánszemélynek lehetősége lesz arra, hogy rábólintson, ne értsen vele egyet, vagy ne foglalkozzon vele - ismertette Hegedűs Sándor.

Amennyiben visszaigazolást küld az adóhatóság számára, hogy az ajánlatot elfogadja, akkor lezárul a folyamat.

Azok számára, akik nem reagálnak az adóhatóság levelére - például nem olvassák az email-jeiket -, május 20-ig ugyanúgy kötelező lesz bevallást benyújtaniuk, mint eddig: már nem adóhatósági közreműködéssel, hanem saját magának kell mindezt elkészítenie és benyújtania - részletezte.

A jövő évi tervekben szerepelnek olyan rendelkezések is, amelyek szerint, ha valaki a bejelentési, bevallási, vagy adatszolgáltatási kötelezettségét elmulasztja, először értesítést küld az adóhatóság, és csak az értesítés elmulasztása után fog bírságolni - hívta fel a figyelmet a vezető.

Kiemelte: nagyon érdekes, hogy egyszerre kerül bevezetésre a bevallási ajánlattétel, és ezzel együtt egy könnyítés is. Hiszen a jelenlegi szabályok alapján, ha valaki a bevallását nem nyújtja be időben, már jöhet is a mulasztási bírság. 2016. január 1-jétől azonban már azok az adózók, akik nem cégbejegyzésre kötelezettek - ilyen adózónak minősülnek a magánszemélyek is - először, ha véletlenül elmulasztották a bevallásuk benyújtását, egy felszólító levelet fognak kapni, és nem egy csekket - ez szintén egy pozitív üzenet.

Közölte: a határidők nem fognak sokat változni. Továbbra is március 1-jétől fogja az adóhatóság megkezdeni a személyijövedelemadó-összegek kiutalását azok számára, akik saját maguk elkészítették a klasszikus 53-as bevallást, és akár elektronikus, akár postai úton eljuttatták azt az adóhatóság számára.

Azok számára viszont, akik adóhatósági közreműködéssel kívánják mindezt megtenni - itt klasszikusan a bevallási ajánlattételre gondolok - egy kicsit másképp fognak alakulni az időpontok. Hiszen március 25-ig fogja megküldeni az adóhatóság a javaslatot, és ha még aznap vagy következő nap válaszolunk is rá, akkor is még 30 napja van az adóhatóságnak arra, hogy kiutalja. Tehát az látszik, hogy a legjobb esetben is körülbelül másfél hónappal később jutunk a pénzünkhöz, ha a bevallási ajánlattételt választjuk - közölte az Rsm-DTm adóüzletág vezetője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×