eur:
389.28
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Meglepheti az „új” portugál válogatott a franciákat?

Meglepheti az „új” portugál válogatott a franciákat?

Ha a fogadóirodák esélyszámaiból indulunk ki, szinte le sem kellene játszani a vasárnapi esti Eb-döntőt, csak megkérni Hugo Llorist, fáradjon fel a Stade de France díszpáholyába, s vegye át a trófeát. De azért a (futball)élet nem ilyen egyszerű.

Kétségtelen, hogy a tornán eddig a házigazdák mutatták a jobb formát. A Kékek előbb 2-1-re megverték a románokat (Kassai Viktor vezette azt a mérkőzést), majd legyőzték az albánokat, s csak utána, már biztos továbbjutóként játszottak döntetlenre a svájciakkal.

Ám a csoportszakaszban egyáltalán nem volt meggyőző a játékuk. A nyitó meccsen egy kapushiba, s végül Dimitri Payet az utolsó percekben szédületesen eltalált labdája kellett a szoros győzelemhez is. Az albánok ellen még a 90. percben is csak 0-0-ra állt a mérkőzés, utána szerzett gólt előbb Antoine Griezmann, majd ismét Dimitri Payet.

Akkoriban még a West Ham United csatárát, a Réunionról származó Payet-t, vagy Payetet (a különbség a hagyományos francia ejtés és a helyi dialektus között van) ünnepelték a legjobbjukként, Didier Deschamps pedig kereste az igazi tizenegyét. Az első ötlete Antoine Griezmann és Olivier Giroud egymás melletti szerepeltetése volt, de a románok ellen a második félidő közepétől megpróbálkozott a két fiatal szélső, Kingsley Coman és Anthony Martial bevetésével is.

Az albánok ellen ráadásul velük is kezdett, Paul Pogba és Antoine Griezmann, a francia keret legértékesebb két tagja csak a második félidőben szállt be. Griezmann döntötte el aztán a mecset, utána Deschamps azt nyilatkozta a L'Équipe-nek, hogy „tudom, hogy Antoine nem elégedett”...

A svájciak ellen a kapitány több, korábban kevesebb szerepet kapott játékosát is bevetette, de a legfontosabb kérdésre, hogyan álljon fel a csatársor, nem kapott választ. (A harmadik mérkőzésen sem Olivier Giroud, sem Dimitri Payet nem kezdett.)

Visszapillantva június második felére, nagyon úgy fest, hogy a franciáknak az egyenes kieséses szakaszban kezdődött igazából el a torna. Függetlenül attól, hogy a nyolcaddöntőben, az írek ellen már a második percben hátrányba kerültek (sokáig Brady gólja volt a torna leggyorsabb találata), s ezen a mérkőzésen kellett a torna eddigi egészét tekintve egyedül az egyenlítésért küzdeni.

Végül Antoine Griezmann duplája hozta meg a győzelmet és a sima továbbjutást. Az Atlético Madrid csatára kétségtelenül jól futballozott a második félidőben, de az egész csapat feljavult. A lyoni nyolcaddöntő szünete eddig a vízválasztó: azóta játszik igazán jól, esélyeshez méltón a francia válogatott. A második játékrészre N'Golo Kanté helyére Kingsley Coman állt be, ami azt feltételezi, hogy támadóbb lett a franciák felállítása. Ez igaz, de nem ettől javultak fel, hanem a már pályán lévők találtak magukra.

Az izlandiak az angolok legyőzésével szereztek maguknak tekintélyt, de a franciák nem ijedtek meg a negyeddöntő előtt. A tornán eddig egyetlen más csapat sem lőtt ellenfelének egy félidő alatt négy, 90 perc alatt öt gólt, a kapott kettő pedig nem rontotta el a siker miatti örömöt. Deschamps megtalálta a csapatot, bevetette Samuel Umtitit, maradt a „kezdőben” Moussa Sissoko, s újra együtt játszott a Griezmann, Payet, Giroud trió.

A németek ellen – noha a világbajnok sajtója mindmáig kétségbe vonja, hogy a párharcból a jobbik csapat jutott a döntőbe –, a második félidő képe alapján a „kékek” simán vették az újabb akadályt. Antoine Griezmann futballtörténelmet írt. Amellett, hogy ő a jelen Paolo Rossija, vagy Roberto Baggiója (a két olasz 1982-ben és 1994-ben az egyenes kiesés szakaszban táltosodott meg, s vezette csapatát a fináléba, illetve Rossi az aranyig), ő lett az első futballista, aki az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában öt gólt is szerzett.

A franciák eddigi hat mérkőzésükből ötöt nyertek meg a rendes játékidőben, csak a svájciak ellen végeztek döntetlenre. Ez sokkal jobb mutató, mint a portugáloké, akik mindössze egyszer, a walesiek ellen tudtak nyerni a rendes játékidőben. Mind a két válogatott veretlenül került a fináléba.

Fernando Santos együttese előbb az izlandiakkal, majd az osztrákokkal, végül a magyarokkal játszott döntetlent a csoportmérkőzések során. A portugálok az egyenes kieséses szakaszban Quaresma a 117. percben lőtt góljával ejtették ki a horvátokat, majd tizenegyes-párbajban jutottak túl a lengyeleken. Utána, elsősorban Cristiano Ronaldo jó játékának tulajdoníthatóan, viszonylag simán, 2-0-ra megverték a walesieket.

Egy gólnál többet mindössze a magyarok és a walesiek ellen szereztek, az ott elért ötből Cristiano Ronaldo egymaga hármat szerzett, a további kettőnél ő adta a labdát a gólszerző Naninak. Az eddigi nyolc gólból Ronaldo és Nani hármat-hármat, Quaresma és Renato Sanches egyet-egyet ért el.

A portugálok kapitánya is alakítgatta menet közben a csapatot. Az első, az izlandiak elleni találkozón a kezdők között szerepelt tizenegyből mindössze hatan voltak a pályán a walesiek elleni elődöntő kezdő sípszavának pillanatában. A hetedik, Pepe sérülése miatt hiányzott, az övéi nagyon bíznak abban, hogy a döntőre felépül.

Mindössze a kapus Rui Patricio, valamint a két csatár, Cristiano Ronaldo és Nandi kezdett mind a hat eddigi mérkőzésen, Pepe és João Mario egyről hiányzott. Ők az alapemberek. Fernando Santos a védelmet újjászervezte az egyenes kieséses szakaszra, Vieirinha és Ricardo Carvalho helyére bekerült Cédric és Fonte. A horvátok elleni nyolcaddöntő óta játszik Adrien Silva, a lengyelek ellen volt először kezdő Renato Sanches.

Az „új” portugál válogatott meglepheti a franciákat? Persze. Ha Cristiano Ronaldo jól játszik, lehet esélyük. Ám egyet nem árt tudni: 1992 óta mindössze egyszer nyerte meg a döntőt az esélytelenebb csapat. Amikor a görögök megverték éppen a portugálokat.

Egyébként 1984 óta nem nyert a házigazda válogatott, erre a legnagyobb esély 2004-ben volt, amikor a rendező eljutott a fináléba. De hát a portugálok kikaptak a görögöktől...

XV. labdarúgó Európa-bajnokság - Döntő

Franciaország–Portugália

Saint-Denis, vasárnap, 21.00

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Washington új csapást mér Kínára

Washington új csapást mér Kínára

A Biden-kormányzat visszavonta az Intel és a Qualcomm számára a Huawei félvezetőkkel való ellátását lehetővé tevő kiviteli engedélyeket, növelve ezzel a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatra nehezedő nyomást. Az amerikai kereskedelmi minisztérium lépése érinti a Huawei laptopok és mobiltelefonok számára gyártott chipek szállítását is, így akár a magyar piacra is hatással lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×