eur:
395.43
usd:
372.29
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Trump magyarázkodik, Clinton szerint fenyeget

Magyarázkodni és cáfolni kényszerül Donald Trump republikánus elnökjelölt minapi nyilatkozata miatt, amelyben - egyes értelmezések szerint - burkoltan demokrata párti ellenlábasa, Hillary Clinton elleni fellépésre buzdította a fegyverviselést támogatókat. Clinton fenyegetésnek minősítette Trump nyilatkozatát.

Donald Trump szerdán Virginiában kampányolt, és arról beszélt egy ottani kampányrendezvényen, hogy előző napi, vitatott mondataival nem a demokrata elnökjelölt elleni erőszakra, hanem arra buzdította a fegyverviselést támogatók népes szavazótáborát, hogy voksaikkal akadályozzák meg Hillary Clinton elnökségét.

A republikánus elnökjelölt cáfolta, hogy kijelentése miatt hivatalosan egyeztetett volna a titkosszolgálattal, ám szerdán este a CNN hírtelevízió - magukat megnevezni nem akaró titkosszolgálati forrásokra hivatkozva - azt jelentette, hogy a titkosszolgálat munkatársai mégis beszéltek vele. Az azonban változatlanul nem derült ki, hogy magával Trumppal beszéltek-e, vagy a kampánycsapat tagjával, mint ahogyan az is homályban maradt, hogy mi is volt az állítólagos beszélgetés tartalma. A republikánus elnökjelölttel általában rokonszenvező Fox-televízió elemzője, Karl Rove - George W. Bush elnök volt tanácsadója - szerdán este megjegyezte: eléggé szokatlan, hogy a titkosszolgálat a nyilvánosság előtt szerepel, bár hozzátette, hogy Trumpnak is vigyáznia kellene a szájára.

A kibontakozó vitában az NRA (az Országos Fegyverszövetség) szerdán hárommillió dollárt ajánlott fel Donald Trump kampányára. A Demokrata Párt kampánycsapatának közleménye és a Hillary Clinton kampányát irányító John Podesta nyilatkozata után szerdán délután maga Hillary Clinton is megszólalt az ügyben. Az iowai Des Moines-ban kampányolva leszögezte: fenyegetésnek minősíti a fegyverviselést támogatóknak szóló buzdítását. "A szavak számítanak, barátaim, ha az ember elnökségre pályázik, vagy az Egyesült Államok elnöke, akkor a szavaknak félelmetes következményeik vannak" - szögezte le a demokraták elnökjelöltje. Hillary Clinton támogatói közül néhányan - például Michigan állam volt kormányzója, Jennifer Granholm - közben a nyíltan Clintont pártoló CNN hírtelevízióban már úgy vitatkoztak Trump kijelentéséről, mintha a republikánus elnökjelölt nyíltan Hillary Clinton meggyilkolására buzdított volna. Megszólalt Martin Luther King meggyilkolt polgárjogi harcos leánya is, aki Twitter-bejegyzésében közölte: "Olyan vezető lányaként, akit meggyilkoltak, Trump megjegyzéseit ízléstelennek, zavarónak és veszélyesnek találom" - írta Bernice King.

Szerdán délután egy ismeretlen férfi tartotta izgalomban a New York-i Manhattan negyedet, ahol az Ötödik sugárúton lévő Trump torony üvegpalotájára mászott fel, hogy "meglátogassa" Donald Trumpot. Az amerikai televíziók egyenes adásban közvetítették, ahogyan a férfi több mint két órán keresztül kötelekkel araszolt felfelé, míg a 21-ik emeletnél a tűzoltóknak és a rendőröknek sikerült behúzniuk őt az épületbe. A férfi személyazonosságáról semmit nem hoztak nyilvánosságra, a rendőrség csak annyit közölt, hogy az illető kutató, aki személyesen akart találkozni Donald Trumppal. A republikánus elnökjelöltnek ebben az üvegpalotában van a kampányközpontja, az irodája, és az utolsó öt emeleten a lakása is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×