eur:
394.33
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Isztambul, 2018. május 18.Recep Tayyip Erdogan török államfő egy isztambuli nagygyűlésen, amelyet a palesztin nép mellett tartottak 2018. május 18-án. Az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való 2018. május 14-i áthelyezése ellen tüntetők közül az izraeli biztonsági erők legalább 60 embert agyonlőttek és  több mint 2700-at megsebesítettek a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Nyitókép: TOLGA BOZOGLU

Mélyrepülésben a török valuta a dupla választás előtt

Törökországban javában folyik a választási kampány, miközben egyre jobban gyengül a nemzeti valuta: kedden rekordmélységbe esett a líra a dollárral szemben. Ez azt követően történt, hogy egy hitelminősítő azt mondta: Erdogan elnök beavatkozik és nyomást gyakorol a központi bankra.

Három hét alatt 13 százalékot esett a török valuta árfolyama az amerikai dollárral szemben, és ez igencsak aggasztja a piacokat. A fizetőeszköz ugyanis rosszabbul teljesít, mint más fejlődő piacok valutái.

Mivel a török gazdaság jellemzője a magas infláció és a nagyfokú külföldi eladósodottság, nehezen viseli el a jelentős mértékű pénzromlást

- jegyzik meg szakértők.

Az április előtti 12 hónapban mért infláció már 11 százalékhoz közelít, és várhatóan tovább emelkedik majd, miközben Törökország rövidlejáratú hitelei 180 milliárd dollár körül állnak, ami a GDP 20 százalékának felel meg.

Mindeközben Recep Tayyip Erdogan elnök gőzerővel készül a június végi parlamenti és elnökválasztásokra. Külföldön is felfigyeltek arra, hogy több minisztere a kampány kulcsfigurája lett, de jelenlegi gazdasági tanácsadói nem szerepelnek pártja képviselőjelöltjei között - jegyzi meg a Financial Times.

Az elnöki csapat válasza az árfolyamproblémákra az, hogy “bizonyos emberek és médiacsoportok” mesterkedésének állítják be a helyzetet. “Van, aki válság érzetét akarja kelteni. Ne hallgassanak rájuk” - mondta Yigit Bülüt elnöki tanácsadó.

Szakértők közben arra sürgetik a Török Központi Bankot, hogy a lírát védve meredeken emelje meg a kamatlábakat. Erdogan azonban már korábban is kifejezte ellenkezését, és úgy fogalmazott:

a magas kamatok “a gonosz apja és anyja”.

Kérdés, hogyan fogadják majd a választók, hogy romlik a pénzük. A választásokig körülbelül egy hónap van, és Erdogan sejtetni engedte: arra számít, hogy ismét elnökké választják, de az AKP, a kormánypártja elveszítheti az abszolút többséget a parlamentben.

A tűzoltó-taktika része lehet, hogy az AKP képviselőjelölt-listáját jelenlegi kabinetminiszterek vezetik - többek között Binali Yilidrim kormányfő, Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter és Erdogan veje, Berat Albayrak.

Ők jól ismertek és voksokat hozhatnak, ám az új szabályok szerint parlamenti képviselők nem lehetnek a török kormány tagjai. Előfordulhat tehát, hogy miután a választók a nagy nevekre adták voksukat, azzal szembesülnek majd, hogy azok lemondanak mandátumukról, hogy bekerüljenek az új kabinetbe, ha az AKP alakíthat kormányt.

Mindeközben az elnök politikáját eddig megvalósító gazdasági csapat egyetlen tagja sincs a jelöltek között.

A török líra gyengülése szokatlan és burkolt bírálatot váltott ki a csak Ankara által elismert Észak-Ciprus török vezetésétől. A vitatott hovatartozású terület is a török pénzt használja, de vezető azt mondták: alternatív fizetőeszközt vezethetnek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×