eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Moszkva, 2018. június 16.Az argentin Lionel Messi az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportja első fordulójában játszott Argentína - Izland mérkőzésén a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. június 16-án. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: Facundo Arrizabalaga

Öt tizenegyes egyetlen napon

A mezőny fele túl van az első mérkőzésen, de a nyitó találkozó ötgólos orosz sikere óta csupán a horvát csapat tudott egynél több góllal nyerni. Szorosak a mérkőzések, de eddig csak európai vagy dél-amerikai együttes győzött, nem történt nagy meglepetés, az argentinok döntetlenjét leszámítva. Bemutatkozott a VAR, két tizengyest is annak alapján ítéltek meg a játékvezetők.

A francia válogatott egy, a „VAR-tól kapott” tizenegyesből szerzett góllal és egy a gólvonal-technika által megerősített találattal verte meg 2-1-re az ausztrálokat. A hónap elején Budapesten győztes Socceroos nem volt igazán veszélyes kapura, a gólját Mile Jedinak Samuel Umtiti érthetetlen kezezése után büntetőből lőtte. 2002, a szenegáliak elleni sokkoló vereség óta a franciák, szerepeljenek utána bármilyen rosszul is a tornán, mindig szereztek pontot az első meccsükön. Most hármat is. A franciák 1930-ban, Orth György chilei válogatottja ellen játszottak a világbajnokságok történetében egyedül a mostaninál (24 év, 196 nap) fiatalabb átlagéletkorú csapattal. Immár 18 mérkőzés óta veretlenek, ha Antoine Griezmann gólt szerez. A 2002-es világbajnokság Uruguay–Szenegál mérkőzése óta először fordult elő, hogy mind a két csapat lőtt gólt büntetőből a rendes játékidőben. Griezmann és Jedinak tizenegyese között csupán négy perc és hét másodperc telt el –

ennél rövidebb idő alatt még nem rúgott két csapat büntetőt a vb-történelemben, a rendes játékidőben.

Először került alkalmazásra a VAR Griezmann eseténél, majd Paul Pogba góljánál ugyancsak a techinka erősítette meg, hogy a labda tejes terjedelmével túljutott a gólvonalon.

Argentína 1-1-re végzett a világbajnoki újonc Izlanddal. Sergio Agüero megszerezte a vezetést (a harmadik világbajnokságán szerezte meg az első gólját), de Finnbogasson négy perccel később kiegyenlített – az első kapura menő lövésből, amelyet izlandi játékos kapura küldött a világbajnokságok történetében. Az Albiceleste a második félidőben büntetőt lőhetett, de Lionel Messi elrontotta, illetve a mérkőzés legjobbjának választott Hannes Halldorsson kivédte. A Barcelona szupersztárja a legutóbbi hét büntetőjéből, amelyet klub-, vagy válogatott mérkőzésen rúgott, négyet elrontott. A mérkőzés során tizenegyszer próbálkozott kapura lövéssel, még soha nem volt ennyire próbálkozása vb-mérkőzésen.

Az argentinok az 1990-es, kameruniak elleni 0-1 óta először nem nyerték meg a nyitómérkőzésüket. Javier Mascherano, aki csapata egyik legjobbja volt, 144. alkalommal játszott az Albicelestében, s ezzel megelőzte Javier Zanettit az örökrangsoruk élén. Az izlandiak, akik a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon a későbbi győztes portugálok ellen kezdtek 1-1-es döntetlennel, a második félidőben, szemben az argentinok 16 lövésével, egyszer sem jutottak kapura lövésig.

A dán válogatott 1-0-s győzelemmel kezdett egy olyan mérkőzésen, amelyen a peruiak látványosabban futballoztak, de kihagytak egy, a VAR által megítélt büntetőt. Christian Cueva az égbe lőtte a labdát 0-0-nál. A dánok eddig öt világbajnokságon szerepeltek a mostanit is beleértve, négyszer megnyerték az első meccsüket. Megy nekik a dél-amerikaiak ellen, négyből háromszor nyertek, csak a braziloktól kaptak ki 3-2-re 1998-ban.

Kasper Schmeichel, akit a mérkőzés emberének választottak, idén még nem kapott gólt a dán válogatottban, 534 perce érintetlen a kapuja. Ugyanakkor a dánok a legutóbbi 12 vb-mérkőzésüket tekintve mindössze másodszor zárták a mérkőzést kapott gól nélkül. Peru nyeretlen a legutóbbi hét világbajnoki mérkőzésén, negyven éve nem nyert meccset. A teljes 2014-es világbajnokságon mindössze egy büntető maradt ki a rendes játékidőben vagy a hosszabbításban, Oroszországban ez a harmadik napon megduplázta Lionel Messi és Christian Cueva.

Csak európai csapat nyert eddig egynél nagyobb különbséggel, Oroszország az első találkozón, majd a harmadik nap végén Horvátország. Az első nyolc mérkőzésen hat büntetőt ítéltek a játékvezetők, Luka Modrićé volt szombaton az ötödik. Ez egyetlen napot tekintve, majdnem világbajnoki rekord, csak egyszer, 1998-ban adtak ennél többet egy nap.. A nigériai Odion az 59. percben kapura lőtt – az volt az első a mérkőzésen. A horvátok részéről, noha akkorra már 1-0-ra vezettek Etebo öngóljával, Modrićnak, a mérkőzés legjobbjának a büntetője volt az első, kapura menő lövés.

A Szuper Sasok öngóllal kezdték a tornát, mint ahogyan öngóllal zárták 2014-ben, a franciák ellen. Hasonló, mégis más cipőben a horvátok: 2014-ben és most is öngól jelentette a vb-n az első góljukat. Nem elhanyagolható különbség: négy éve Marcelo öngólja után a brazilok fordítottak, most ellenben nyerni tudtak déli szomszédaink.

C csoport

Franciaország–Ausztrália 2-1

Dánia–Peru 1-0

D csoport

Argentína–Izland 1-1

Horvátország–Nigéria 2-0

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×