eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma
Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul.
Nyitókép: Rosta Tibor

Tápszer helyett élelmiszer: sokba kerül majd

Február 22-én egy uniós rendelet értelmében megváltozik a speciális gyógyászati célra szánt tápszer elnevezés, és ettől kezdve az ilyen termékek speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerként hozhatók forgalomba.

Az étrend-kiegészítők piaca dinamikusan fejlődik, 2017-ben 24 milliárd forintot költött a lakosság táplálék­ki­egészítőkre, a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek forgalmát 10 milliárd forintra becsülik - írja a Világgazdaság.

Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke jelezte, nem csupán névválétásról van szó, mert a termékeket étrend-kiegészítővé kell átsorolni, ezért az áfatartalmuk 5 százalékról 27 százalékra emelkedik. A legnagyobb probléma az, hogy a kötelezően alkalmazandó jogi szabályozást kiegészítették egy bizottsági közleménnyel és olyan útmutatókkal, amelyek egyes szakértők szerint kizárják a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek jelentős részét a további forgalmazásból, miközben ezek a termékek már meglehetősen régóta forgalomban vannak.

Most azt akarják elérni, hogy az új rendelet kötelező alkalmazása előtt a jogszerűen forgalmazott termékek továbbra is forgalmazhatók legyenek az új jogszabály által előírt jelölési változtatások végrehajtásával. Ha ez nem történik meg, akkor jelentős forgalomcsökkenés várható, és az áfaváltozás miatt a bevéátel is jelentősen csökken, mert a kiélezett piaci verseny miatt a termékek fogyasztói ára várhatóan csak kisebb mértékben fog emelkedni.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×