eur:
390.59
usd:
364.08
bux:
68175.49
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Diákok az angol nyelv szóbeli érettségi vizsga előtt az Óbudai Árpád Gimnáziumban 2017. június 18-án. A középszintű szóbeliket az emelt szintű vizsgákat követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Iskolabojkottot hirdetnek diákok jövő péntekre

A kezdeményezők azon mérik majd le akciójuk sikerét, hogy hány tanulónak igazolják a szülei a szeptember 13-ai hiányzást.

Jogilag nem sztrájk, hanem bojkott lesz a Nógrádi Áron által szervezett diákakció szeptember 13-án, így arra kérik a szülőket, igazoljanak egy napot mindazon diáknak, aki részt venne benne - írja a hvg.hu. Az egész napos tiltakozás célja a köznevelési törvény visszavonása, illetve újratárgyalása a szakszervezetek bevonásával.

A kezdeményezést augusztus 31-én jelentették be egy Kossuth téri demonstráción, akkor még mint sztrájkot. "Szeptember 13-án minden diák maradjon otthon, ne menjen be, mi így tiltakozunk" - mondta akkor az egyik kezdeményező, Verseghy Viktória.

A friss köznevelési törvény szerint a jövőben állami hivatal dönt majd a magántanulói státuszról, nehezebb lesz kitolni az első osztály elkezdését, az iskolaigazgató kinevezésébe pedig nem lesz beleszólás - ez ellen is tiltakoznak a tanulók.

Legfőképpen középiskolásokra számítanak, de elképzelhetőnek tartják, hogy egy-két általános iskolás is csatlakozik,

és remélik, hogy a felsőoktatásban tanulók közül is támogatják majd őket, hiszen ott is várhatók komoly változások, ami kedvezőtlenül hat az egyetemisták életére.

Az akció sikerességét szerintük a hiányzók számában lehet majd lemérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese már előre vetítette egy Portfolio-interjúban, hogy rekord mértékű nyereséget érhetett el 2023-ban az MVM, most a hivatalosan közzétett éves jelentésből ez hivatalossá vált. Az európai és régiós energiapiacok fokozatosan stabilizálódtak a 2022-es sokkok után, így a második félévben is alapvetően egy nyugodtabb piaci környezetben tudott működni a társaság - és bár a csökkenő gázárak miatt visszaesett a társaság bevétele éves alapon, de a költségek sokkal nagyobb mértékben szorultak vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×