eur:
393.06
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Védőmaszkot viselő látogatók az olimpiai ötkarikánál a 2020-as tokiói olimpia központi létesítménye, az új Nemzeti Stadion előtt 2020. február 27-én. Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője előző nap megerősítette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság folytatja az olimpia előkészítését az előzetes menetrend alapján. Japánban eddig hat ember vesztette életét a járványban, a fertőzöttek száma meghaladja a 890-et.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Elhalasztják a tokiói olimpiát

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke megegyezett abban, hogy az ötkarikás játékokat legkésőbb jövő nyáron tartják meg a koronavírus-járvány miatt.

"Nagyjából egyéves halasztást javasoltam, és ezzel Thomas Bach teljes mértékben egyetértett" - közölte a japán kormányfő.

A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen - ugyancsak telefonkonferencia keretében - vitatja meg a halasztás lehetőségét.

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg. Szintén elhalasztják a paralimpiát is.

Ez az első eset az olimpiák történetében, hogy elhalasztották a játékokat, többet is töröltek a világháborúk miatt (1916, 1940, 1944). A halasztás nemcsak példa nélküli, hanem a BBC gyorselemzése szerint óriási logisztikai kihívás, és még az sem biztos, hogy egy év múlva lehetőség lesz az olimpia megrendezésére.

Olimpiai láng az alagút végén

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos közleménye szerint reggel tartott konferenciabeszélgetést a japán kormányfő és a NOB elnöke, és közösen tekintették át a járványügyi helyzetet, és azt is, hogy milyen hatással van a sportolókra. Mivel a koronavírus egyelőre gyorsuló ütemben terjed világszerte, a halasztás mellett döntöttek.

A jelen körülmények között, a WHO mai adatai alapján a NOB elnöke és Japán miniszterelnöke arra jutott, hogy a 32. olimpiai játékokat Tokióban új időpontban kell megrendezni, amely 2020 után lesz, de nem később, mint 2021 nyara" – áll a közleményben, amely hozzáteszi, a döntést a sportolók, az olimpiai mozgalom tagjai és a nemzetközi közösség érdekében kellett meghozni.

A két vezető egyetértett, hogy az olimpiai lángnak kell jelképeznie a fényt az alagút végén. Ezért a láng Japánban marad, és a játékok megnevezése is Tokió 2020 marad.

Drága mulatság a halasztás

A játékok elhalasztását egyre többen követelték, noha március 17-én még a japán olimpiaügyi miniszter, Hasimoto Szeiko azt mondta, az eredetileg tervezett időpontban rendezik meg az eseményt. Később Kanada, majd Ausztrália is bejelentette, az idén biztosan nem küld sportolót az olimpiára. A nyomás egyre nagyobb lett a szervezőkön és a NOB-on, napok óta várható volt a döntés a halasztásról, különösen azok után, hogy gyakorlatilag teljesen megállt a sportélet mindenhol, a sportolók készülni sem tudnak.

A lépést vélhetően anyagi okok miatt halogatták, hiszen Japán óriási összegeket költött már el az előkészületekre, és a szponzorok is jelentős támogatást fordítottak a rendezvényre. Az összes ráfordított költséget 25 milliárd dollárra becsülik, amelynek nagyobb részét már el is költötte a házigazda. Az olimpia halasztásával azonban késnek majd a remélt bevételek is, sőt azt sem lehet tudni, hogy egy évvel később mekkora érdeklődés lesz majd a játékok iránt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×