eur:
392.34
usd:
367.17
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Jadon Sancho, a Borussia Dortmund játékosa (b2) gólt rúg a Paderborn ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2020. május 31-i mérkőzésén, amelyet a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött játszanak a paderborni Benteler Arenában. A mezén viselt felirat igazságot követel George Floyd amerikai fekete bőrű férfinek, aki a letartóztatása után meghalt, miután egy rendőr percekig a nyakán térdelt a Minnesota állambeli Minneapolisban.
Nyitókép: MTI/EPA/Getty Images pool/Lars Baron

Világszerte tüntettek a rendőri túlkapások ellen

Több helyen tartottak tiltakozó akciókat a rendőri túlkapások ellen, illetve tömegek fejezték ki szolidaritásukat az egyesült államokbeli tüntetők mellett, akik a fekete George Floyd halála miatt vonultak utcára.

Az új-zélandi Aucklandben több ezren demonstráltak hétfőn Floyd halála miatt - aki május 25-én vesztette életét egy rendőri intézkedést követően Minneapolisban - és általánosságban a hatósági erőszak és a rasszizmus ellen.

A tüntetők az amerikai konzulátus elé vonultak, ahol térdre ereszkedtek, táblákat tartva a magasba olyan feliratokkal, hogy "nem kapok levegőt" és hogy az "igazi vírus a rasszizmus". Az ország más városaiban is hasonló, békés megmozdulásokat tartottak.

A brit főváros központjában vasárnap szintén ezrek tüntettek. "Nincs igazság! Nincs béke"

- skandálták.

Brazíliában is voltak tiltakozások, a helyi nyomornegyedekben élő feketék elleni gyakori rendőri bűncselekmények ellen. A tömeg feloszlatására könnygázt vetettek be.

Kanadában demonstrációt szerveztek a rasszizmus ellen, amely összecsapásokba torkollott a rendfenntartók és egyes résztvevők között. Utóbbiak köveket dobáltak, és voltak, akik kirakatokat törtek be.

Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy az Egyesült Államokkal szembenálló, tekintélyelvű államokban, például Oroszországban és Kínában, a helyzetet a washingtoni bírálatok hitelességének aláásására próbálják elsősorban felhasználni.

A moszkvai kormány például azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal.

Az iráni televíziós csatornák részletesen foglalkoztak az egyesült államokbeli eseményekkel, és folyamatosan sugározzák a zavargásokról készített felvételeket. A külügyminiszter pedig felszólította az amerikai kormányt, hogy vessen véget a lakosság elleni erőszaknak.

Több amerikai nagyvárosban zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban az után, hogy egy hete egy férfi meghalt egy durva rendőri intézkedés során. Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×