eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Harry herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és jegyese, Meghan Markle amerikai színésznő a londoni Kensington-palota kertjében 2017. november 27-én. Károly walesi herceg londoni hivatala, a Clarence House ezen a napon bejelentette, hogy a 33 éves Harry herceg és a 36 esztendős Meghan Markle novemberben eljegyezte egymást. A közlemény szerint az esküvőt 2018 tavaszán tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Lépett a kritikák után Harry herceg

Visszafizette Harry herceg a windsori kastély közvetlen közelében lévő rezidenciája, a Frogmore Cottage renoválására közpénzből fordított 2,4 millió fontot (több mint 960 millió forintot).

Harry - a 95. életévében járó II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt március végén gyakorlatilag kivonult a brit királyi családból. Sussexi hercegi, valamint hercegnői címüket megtartották ugyan, de a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányt nem vesznek igénybe és az uralkodót sem képviselik hivatalos fórumokon. A házaspár Kaliforniában telepedett le.

Gyermekük megszületése előtt költöztek a londoni Kensington-palotából a Frogmore Cottage rezidenciára, amelyet azonban meglehetősen leromlott állaga miatt előzőleg jelentős felújítási munkálatokkal kellett lakhatóvá tenni. A renoválás költsége miatt Harryt és feleségét annak idején komoly bírálatok érték.

A herceg szóvivőjének bejelentése szerint ugyanakkor Harry megtérítette az összeget, amelyet a monarchia fenntartásának költségeit fedező állami apanázs, a Sovereign Grant számlájára fizetett be. Ez azt jelenti, hogy a királyság finanszírozására a költségvetésnek ennyivel kevesebbet kell fordítania a jelenlegi pénzügyi évben.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy

a Frogmore Cottage a továbbiakban is Harry és Meghan nagy-britanniai rezidenciája lesz.

A házaspár január elején jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni és a jövőben idejük nagy részét Amerikában töltik.

Harry és Meghan - miután ezentúl nem számít a brit királyi család dolgozó tagjainak - az Ő Királyi Fensége megszólítást sem használja.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×