eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
A tokiói olimpiáig még hátralévő időt számláló óra előtt fényképezkednek emberek a japán fővárosban 2021. január 4-én, pontosan kétszáz nappal a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott nyári játékok kezdete előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Szato Kiicsiro

Lesz? Nem lesz? Ha ma kellene dönteni a tokiói olimpia megrendezéséről, a magyar szakember is feltenné a kezét

Japánban továbbra is megosztott a lakosság a tokiói nyári olimpia megrendezését illetően. A helyzetről Vajda László, a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottságának a tagja, több korábbi nyári olimpia szakértője beszélt.

Vészhelyzetet hirdetett a japán kormány csütörtökön a koronavírus-járvány miatt Tokióban és a szélesebb agglomerációban, miután újabb rekordot döntött meg a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma. Szuga Josihide japán kormányfő bejelentése szerint az intézkedés egy hónapig, február 7-ig lesz hatályban Tokió és három vele szomszédos régió, Csiba, Kanagava és Szaitama területén, ahol összesen mintegy 37 millió ember, az ország teljes lakosságának harmada él.

Mindennek természetesen senki nem örül a sportvilágban, hiszen az olimpia elhalasztása óta rengeteg minden történt Tokióban, nemcsak anyagi és szervezési oldalon, hanem a vírussal való küzdelem és a sport valamilyen szintű normalizálása terén egyaránt – fogalmazott az InfoRádiónak Vajda László.

A szakember hozzátette, nem szeretne sarkosan fogalmazni, miután ő maga is nagyon szeretné, hogy legyen olimpia, azonban továbbra is sok a bizonytalanság, és nem lehet biztosra kimondani, hogy lesznek ötkarikás játékok.

Ugyan Japán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről is folyamatos a kommunikáció arról, hogy a különféle intézkedésekkel, gondolatokkal és tervezgetésekkel, extra pénzzel és hozzáállással nem lesz probléma lebonyolítani az olimpiát a nyáron, de egyelőre január van, amikor épp emelkedik a fertőzöttek száma a szigetországban, különösen azokban a prefektúrákban, illetve Tokióban magában, ahol az olimpia is koncentrálódna, úgyhogy, ha ma kellene választ adni, hogy mi lesz, Vajda László „feltenné a kezét”, hogy nem tudja.

„A szívem azt mondja, hogy legyen olimpia és meglesz, a józan eszem viszont egyszerűen bizonytalan”

– fogalmazott.

Mindez a bizonytalanság pedig Pekingben, a jövő évi téli olimpia rendezőjénél is sok fejtörést okoz.

A jeggyel rendelkező japán emberek részéről egyértelmű a pozitív hozzáállás a megrendezést illetően, ahogyan egy októberi közvélemény-kutatás is azt mutatta még, hogy a megkérdezettek 40 százaléka szerint igenis, meg kell tartani a játékokat idén nyáron. Egy kicsivel kevesebb mint egynegyedük szerint törölni kellene, míg ugyancsak közel 25 százalék az újbóli halasztás mellett volt.

Ezzel szemben, rá két hónappal, egy december elején készült felmérésben emelkedett azoknak a száma, ugyan csak 2-3 százalékkal, akik azon vannak, hogy törölni kellene, de emelkedett, mindegy 6-8 százalékkal azoknak az aránya is, akik szerint tovább kellene tolni. Tehát semmiféleképpen nem javul ilyen szempontból a helyzet, összegezte Vajda László, és az látható, hogy a japán emberek nagyon magukénak érzik a problémát, és bizony az optimizmus egyelőre nem annyira jellemző.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×