eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Százezreket veszíthetnek a nem házas szülők

Több mint 800 ezer forintot is veszíthetnek a háromgyermekes, mozaik családban élő élettársak amiatt, hogy az adóhatóság továbbra is úgy gondolja, kevesebb kedvezményt kaphatnak, mint ha házastársak lennének. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy évvel ezelőtt törvénymódosítást ígért az egyenlő elbánás érdekében, erre azóta sem került sor. Az adószakértő szerint viszont egyértelmű a kérdés: a kapcsolat, illetve a gyermekek státuszától függetlenül minden három- vagy többgyermekes családnak a maximális, emelt összegű adókedvezmény jár.

A családi adókedvezmény volt a 2011. évi adórendszer legnagyobb ígérete, amely jelentősen befolyásolta a nettó jövedelmet. Ránézésre pofon egyszerűnek tűnik a szabályozás: az egy- és kétgyermekesek gyermekenként havonta 62 500 forinttal csökkenthették az adóalapjukat (ami a bruttó bér 1,27-szerese volt). A három- vagy többgyermekesek viszont több mint háromszoros kedvezményt kaptak: gyermekenként havonta 206 250 forintot vonhattak le az adóalapjukból.

A közérthetőség kedvéért fordították le ezt a kedvezményt úgy a szakértők, hogy az egy- és kétgyermekesek valójában havonta gyermekenként 10 ezer, a háromgyermekesek pedig 33 ezer forint adókedvezményt kapnak, vagyis ennyivel csökken a fizetendő adójuk.

Az egy- és kétgyermekeseknél teljesen egyértelmű a helyzet: minden gyermek után havi 10 ezer forint adókedvezmény jár, függetlenül attól, hogy a szülők milyen viszonyban (házastársak, élettársak) vannak egymással, van-e közös gyermekük, vagy a korábbi kapcsolataikból született gyermekeket nevelik.

Terítéken a három- vagy többgyermekesek

Éles vita alakult ki azonban már 2011 januárjában, az adókedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozatok kapcsán abban, hogy a három- vagy többgyermekes mozaik (előző kapcsolatokból született gyermekeket is nevelő) családok mekkora adókedvezményt vehetnek igénybe. Az adóhatóság úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy ezeknek a családoknak csak akkor jár a gyermekenként havi 33 ezer forintos maximális adókedvezmény, ha a szülők házastársak. Ha viszont élettársi kapcsolatban élnek, akkor mindkét szülő csak a saját gyermekei után jogosult adókedvezményre, aminek kiszámításakor nem lehet figyelembe venni az élettárs vérszerinti gyermekeit.

Angyal József okleveles adószakértő már akkor is azt hangoztatta, hogy a három- vagy többgyermekes mozaik családok is a maximális adókedvezményre jogosultak attól függetlenül, hogy élettársak vagy házastársak, illetve van-e közös gyermekük. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2011. január 29-én közölte: törvénymódosítással egyértelművé teszi, hogy az élettársi kapcsolatban élő háromgyermekesek is ugyanúgy jogosultak a maximális családi adókedvezményre, mint a házastársak.

Nagy Anna, akkori kormányszóvivő február 8-án bejelentette, hogy még abban a hónapban a parlament elé kerül a szükséges törvénymódosítás, s a három- vagy többgyermekes élettársak akár már az áprilisi fizetésükből igénybe vehetik az emelt összegű családi kedvezményt. A törvénymódosítási javaslatot azóta sem készítette el az NGM.

Az adószakértő úgy vélte, a szaktárca belátta, nincs szükség törvénymódosításra, anélkül is egyértelmű, hogy - jogviszonytól függetlenül - minden sokgyermekes családnak ugyanannyi támogatás jár. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) álláspontja azonban nem változott.

A 2011. évről szóló szja-bevallás kitöltési útmutatójából, valamint a Pénzcentrum.hu érdeklődésére adott válaszokból azonban kiderül: az adóhatóság továbbra is azt vallja, hogy egyes családmodellek esetén az élettársaknak kevesebb adókedvezmény jár, mint a házastársaknak.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×