eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kimentették a mélyben rekedt lengyel bányászokat

Élve és lényegében sértetlenül sikerült felhozni a mélyből szerda reggelre azt a 19 lengyel vájárt, aki éjjel földrengés miatt 600 méteres mélységben rekedt az alsó-sziléziai Polkowice egyik rézbányájában.

A bányamentők többórás munkával alagutat vájtak egy hatalmas sziklán keresztül, hogy elérjék az embereket. Két bányász könnyebben megsérült, a többiek azonnal hazatérhettek. Állapotuk annyira kielégítő, hogy csütörtökön ismét jelentkezhetnek munkára.

A bányászok hozzátartozói ujjongásban törtek ki, amikor a bányát üzemeltető cég képviselője bejelentette, hogy mind a 19 bányász él, és egy szűk, vágott résen keresztül kijutott az elzáródott vágatból.

Herbert Wirth hangsúlyozta: cégük történetében még sohasem fordult elő, hogy nem volt semmilyen összeköttetés a felszínen lévők és a bajba jutott bányászok között.

A mélyben dolgozókkal kedden egy kisebb földrengés után szűnt meg a kapcsolat, mert az aknában futó távközlési vonalak súlyosan megsérültek, a lezúduló sziklák pedig megakadályozták a kijutást.

A rézbánya Sziléziában, a lengyel-német határ közelében fekszik, 1974 óta üzemel. Hét évvel ezelőtt ugyanezen bányavidék egyik szénbányájában történt sújtólégrobbanás, és 23 bányász meghalt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×