eur:
389.16
usd:
362.24
bux:
68717.17
2024. május 8. szerda Mihály

Illés: Korszakalkotó törvényjavaslat a hulladékgazdálkodási jogszabály módosítása

A környezetügyért felelős államtitkár korszakalkotónak nevezte a hulladékgazdálkodási tevékenység minősítéséről szóló törvényt. Az ellenzék azonban korántsem volt ennyire elégedett a javaslattal.

A minősítési törvény révén a szakmai szempontok mellett a hulladékgazdálkodási szolgáltatás biztonsága és minősége is hangsúlyos szerepet kap a szolgáltatók kiválasztása során - mondta Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára előterjesztői expozéjában. Kiemelte: korszakalkotó törvénykezésről van szó, egy új korszak alakul ki Magyarországon.

A javaslat értelmében a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókat három minősítési kategória és három minősítési osztály alapján rangsorolják, amelyek a hulladékkezelés komplexitását és a szolgáltatás minőségének javítását célzó funkciókat jelzik. Az önkormányzatok ezek alapján az államtitkár szerint könnyebben választhatnának magasabb szintű szolgáltatót.

Az MSZP-s Szabó Imre azonban nem támogatta a javaslatot. Mint mondta, a társadalmi egyeztetés, a szakmai megalapozottság és az előkészítés hiányai miatt az MSZP-frakció a benyújtott törvényjavaslatot nem tudja támogatni.

A jobbikos Kepli Lajos úgy látta, hogy hibás hulladékgazdálkodási koncepció mentén dolgozik a kormány. Szerinte el kellene gondolkodni más európai országok vagy skandináv mintára akár a hulladékkezelés és a távhőszolgáltatás összekapcsolásáról, amivel olcsóbb lesz a távhő és a hulladékszállítás egyaránt.

Illés Zoltán azonban úgy vélte, hogy Kepli Lajos "az égetőlobbi szekerét tolja", hiszen a hulladékégető ugyanúgy generálja a hulladékot, mint a szemétlerakó. Röviddel ezután éles vita alakult ki a független Szilágyi László egy felvetése nyomán, hogy miért rúgták ki a minisztériumi szakembergárdát. Illés Zoltán válaszában azt mondta: valóban mindenkit kirúgott, akik csalárd módon, szakmaiatlanul és törvénytelenül jártak el. Az ellenzéki képviselő szerint viszont az lett a következménye a szakemberek kirúgásának, hogy öt hónappal a hatályba lépése után már korrigálni kell a hulladékgazdálkodási törvényt. Azt is felvetette: ha valóban csaló gazemberek dolgoztak a minisztériumban, akkor miért nem indult ellenük büntetőeljárás. A jobbikos Kepli Lajos szintén ezzel érvelt, mire Illés Zoltán aláhúzta, hogy olyan dolgok történtek a minisztériumban, amelyek jogilag nem tetten érhetők, így bíróság elé sem vihetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×