eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mit érdemes tudni az országgyűlési választásról?

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 386 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson, este hét óráig valamivel több mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. A külképviseleteken további 28 ezren adhatják le szavazataikat 18 pártra és 1550 egyéni képviselőjelöltre. Várhatóan vasárnap 23 óra körül már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

A magyarországi szavazókörök reggel 6 órakor nyitottak és este 7 óráig várják a választópolgárokat. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör Ausztráliában nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 9 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, közel-keleti szavazókörök is. Az Egyesült Államok és Kanada magyar külképviseletein helyi idő szerint szombat este be is fejeződött az országgyűlési képviselőválasztás.

Várhatóan vasárnap 23 óra körül már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15 és 17:30 órakor.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

Nem tekinthető érvényesnek az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. De a szavazólapokat tilos előre lebélyegezni; csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja őket.

A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A parlamenti választás - 1990 óta - most első alkalommal egyfordulós.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak az országgyűlési választáson két szavazatuk van: voksolhatnak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják.

A 106 egyéni választókerületben azok a jelöltek indulhatnak, akiknek sikerült 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük.

A választáson 18 országos pártlistát is állítottak a pártok, valamint mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatnak is van országos listája, ezekre a nemzetiségi listákra a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok szavazhatnak.

Az országgyűlési választáson az az egyéni jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, míg a pártok között a rájuk leadott szavazatok arányában osztják ki a mandátumokat.

A külképviseleteken a szavazást - magyarországi idő szerint - ugyancsak reggel 6 és este 7 óra között tartják, az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton elkezdődött a szavazás.

Több mint 120 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a szombat reggeli adataiból.

Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település névjegyzékébe.

Az NVI arra számít, hogy bár a négy évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt a nem a lakóhelyükön szavazók száma, az idén nem lesznek a négy évvel ezelőttihez hasonló fennakadások a szavazásban.

Az eddig beérkezett 112 ezer levélszavazatból 73 ezret dolgoztak fel, amelyből csupán 58 ezer volt érvényes - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pálffy Ilonával a teljes beszélgetést meghallgathatják itt.Tegnap szállították ki a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson átjelentkezéssel szavazó, összesen mintegy 120 ezer választópolgár szavazólapjait a Braille-sablonokkal együtt.

A nyomda szigorú biztonsági intézkedések mellett készítette el az országgyűlési választás papírjait, majd "dobozolta" azokat szavazóköri bontásban. Körülbelül 18 millió szavazólap készült a nyomdában. A 9 kamionnyi szavazólapot 170 tonna papírra nyomtatták. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátták, így például vízjellel és az ország képét mutató perforációval a lap sarkában.

A 10 386 szavazatszámláló bizottság kapott 165 ezer tollat is, a tagok csak a hivatalos íróeszközt használhatják; a fülkékben is elhelyeztek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják.

A szavazólapok és borítékok mellett kiszállítottak összesen 110 kilométer nemzeti színű szalagot az urnák lezárásához és 55 kilométer nemzeti színű zsinórt a tollak szavazófülkében történő rögzítéséhez.

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen. A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasításban az olvasható: a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×