eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ipari udvarokat sürgetnek a kisiparosok

Az Országos Fémipari Ipartestület (OFI) az ágazat kisiparosainak tevékenységét támogató ipari udvarok létrehozását szorgalmazza 2020-ig szóló programjában.

Szűcs György, az OFI elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar piacról hiányzik a kisipari termeltetést támogató szervezet.

A fémipari ipartestület a szervező munkát vállalná fel a tervezett nyolc - a régiókban egy-egy, illetve egy budapesti központtal működő országos - ipari udvar létrehozásában. A tagok által megalapítandó ipari udvarok közös termelő, beszerző és értékesítő szervezetként a fémipari kisiparosok piacra jutását, együttműködését segítenék, kapcsolódva a Kárpát-medencei gazdasági térséghez - ismertette programjukat Szűcs György.

Az OFI elnöke szerint a fémipari kisvállalkozások összefogását, az ipari udvarok létrehozását - hasonlóan a mezőgazdaságban már létező termelő és értékesítő szervezetekhez (tész) - pályázati forrásokból is támogatni kellene. Egyelőre ugyanis az ipari udvar valós tagságságát adó kisvállalkozások tőkehiányosak, nehezen tudnának alapító tőkét biztosítani - hangsúlyozta.

Szűcs György szerint az ipari udvarok kialakításának első lépése lehetne egy virtuális tér létrehozása, ahol bemutatnák a cégek termékeit, szolgáltatásait, ezáltal látható lenne a fémipar potenciálja, ami alapján a kereskedők rendelni tudnának, a nagyvállalatok pedig megismernék a kínálatot.

A szakmai ipartestület programjában megfogalmazza azt is, hogy fémipari megújulási reorganizációs alapot kellene elkülöníteni az uniós forrásokból. Ezt azzal a céllal hoznák létre, hogy az exportra termelő kisiparosok meg tudjanak újulni, illetve a külpiaci termeléshez szükséges deviza-kiadásaikat meg lehessen előlegezni - fejtette ki Szűcs György.

Az OFI tíz - szerkezeti lakatos, géplakatos, szerszámkészítő, fémforgácsoló, mezőgazdasági gépszerelő, kovács, öntő, hegesztő, galvanizáló, hőkezelő - fémipari szakmában működő 50 kisipari vállalkozást tömörít, és további 150-200 vállalkozással áll közvetlen kapcsolatban. Az 50 tagvállalat éves árbevétele 8 milliárd forint körül van, és mintegy 800 munkavállalót foglalkoztat.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) tagszervezete, az OFI tagja az európai fémipari szervezeteket tömörítő Európai Fémipari Uniónak is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×