eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mi történt 25 éve ezen a napon? - Május 21.

1989. május 21. vasárnap: Több nemzetközi hírügynökség is megerősítette, hogy a kínai hadsereg csapatokat vezényelt Peking külvárosaiba, de a katonák egyelőre nem léptek fel a Tienanmen téren tüntetőkkel szemben. Moszkvában a luzsnyiki stadion mellett egy engedélyezett demonstráción százezer ember követelte a radikális reformok felgyorsítását.

Több nemzetközi hírügynökség is megerősítette, hogy a kínai hadsereg csapatokat vezényelt Peking külvárosaiba, de a katonák egyelőre nem léptek fel a Tienanmen téren tüntetőkkel szemben. A Reuter úgy tudja, hogy a főtér közelében levő pályaudvarra is katonákat vitt egy vonat, de az egységek a kocsikban maradtak. Az AP forrásai szerint összesen 60-70 ezer fegyveresről van szó. A TASZSZ azt jelentette, hogy a katonák gyűrűt vontak Peking köré. A pekingi városi tanács képviselője az Új- Kína hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette: azért rendelték el a hadsereg felvonulását, mert a pekingi rendőri erők nem elegendőek arra, hogy érvényt szerezzenek a rendkívüli állapot bevezetéséről kiadott rendeletnek.

Moszkvában a luzsnyiki stadion mellett egy engedélyezett demonstráción százezer ember követelte a radikális reformok felgyorsítását. A megmozduláson népi küldöttek is részt vettek: többek között Andrej Szaharov akadémikus, Telman Gdljan, a főügyészség nyomozója és Borisz Jelcin politikus. Jelcin követelte, hogy a Népi Küldöttek Kongresszusának május 25-én kezdődő és nyolc napra tervezett ülése addig tartson, ameddig azt a képviselők kérik, és a résztvevők akár többször is kapjanak szót az ülésen. A gyűlés résztvevői azzal a felhívással fordultak Mihail Gorbacsovhoz, az SZKP KB főtitkárához, hogy adjon számot az átalakítás négy éve alatt végzettekről.

A Szolidaritás Szakszervezet meghívására két nap múlva magyar szakszervezeti delegáció utazik Lengyelországba. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának küldöttsége tárgyal majd Lech Walesával, a Szolidaritás elnökével. A találkozó célja a lengyel és magyar független szakszervezetek közötti együttműködés részleteinek megbeszélése.

Az oktatásirányítást gyökeresen át kell alakítani, mert csak ez lehet a valódi intézményi önállóság garanciája. Ezt is tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete fogadott el XIII. Kongresszusán. A szakszervezet állásfoglalása szükségesnek tartja, hogy a korábbi állami irányítás helyett pedagógusokból álló független szakmai szervezet készítse a tanterveket, a vizsga- és követelményrendszert. A kongresszus követeli, hogy a pedagógusok bére 1990. január 1-jétől érje el az anyagi ágazatok szellemi dolgozóinak átlagbérét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×