eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

315 - Itt a vége?

Az euróval és svájci frankkal szemben is történelmi mélypontra gyengült a forint csütörtökön, miután a svájci jegybank elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A svájci frank egy rövid és durva kilengés után 315 forint környékén stabilizálódott. Az eurójegyzések a pánik hatására 327,6-ig emelkedtek. A lépés elemzők szerint Magyarországon az autóhiteleseknek fájhat leginkább.

A reggeli 266 forint körüli szintről egy rövid időre 430 forintig emelkedett hirtelen a svájci frank árfolyama csütörtökön délelőtt, miután svájci jegybank váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Kora délután jelentős kilengések után a svájci frank jegyzése 315, az euróé 321 forint környékén stabilizálódott.

A svájci jegybank (SNB) csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt. Az euró árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a 1,20 frankos szint körül mozgott, de délelőtt pár perc alatt 0,917 frankra zuhant a jegybank döntésének bejelentése után.

A piaci elemzőket meglepte a svájci jegybank lépése, és az első nyilatkozatok alapján mindenki egyetértett abban, hogy komoly következményei lesznek a döntésnek.

A svájci frank fillérekkel 265 forint fölött állt az SNB döntése előtt, 10.30-kor. Innen csaknem 15 perc alatt átmenetileg 430,16-ig gyengült a forint, ami történelmi mélypontnak számít. További 15 perc múlva, 11 órakor a frankot 310 forint körül jegyezték. 12 órakor 315 forinton állt a frank és 30 perc múlva is ezen a szinten járt, a forint ekkor mintegy 18 százalékkal állt a nyitóérték alatt.

Az euró/forint árfolyam is nagy ívet járt be. Az SNB döntés előtt 1 euró kevéssel 319 forint alatt állt., 15 perc múlva pedig 326,3 forintig erősödött az euró, amely ezután némileg gyengült, majd 11.45-kor érte el eddigi napközbeni és történelmi csúcsát, a 327,6 forintot. (Az előző rekord 2012. január elején született 324,27 forint/frank árfolyammal.) Ezután az euró fokozatosan gyengült, fél egykor órakor 323 forinton jegyezték, ami 1,2 százalék euróerősödés a csütörtöki nyitószinthez viszonyítva.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte: a svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit.

"A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől" - közölte az NGM. A közlemény szerint az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet.

Trócsányi László igazságügyi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva a Parlamentben azt mondta: a svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével. Egyben emlékeztetett, hogy a bankszövetséggel már megtörtént a devizahitelekkel kapcsolatos megállapodás, az elszámolás egy már rögzített árfolyamon zajlik és azt márciusra megkapják a devizahitelesek.

Devizapiaci elemzők szerint az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek. Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Londoni pénzügyi elemzők úgy vélték, szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz az SNB devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett. Szakértők szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésén szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×