eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Elkezdődött az iskolai beiratás Szlovákiában

Egy hónapjuk van a szlovákiai szülőknek arra, hogy beirassák gyermeküket valamelyik általános iskolába. Északi szomszédunknál csütörtökön kezdődött a 2015/2016-os tanévre történő iskolai beiratkozás. A leendő magyar elsősöket 261 általános iskola várja.

Január 15-e és február 15-e között zajlik Szlovákiában a következő tanévre szóló iskolai beiratkozás. Az előző év beiratkozási időszakában összesen 3547 gyermeket írattak be magyar általános iskolába a szülők. Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke azonban hangsúlyozta, ennél valamivel többen kezdték el az első osztályt a magyar tanintézményekben.

"Így még jobban fest a kép. Jelenleg a friss statisztika szerint közel 3800 elsős gyermek látogatja a magyar tanítási nyelvű iskolákat, azt a 261 magyar tanítási nyelvű iskolát, amely az országban működik" - közölte a pedagógusszövetség elnöke.

A korábbi évekhez képest a beíratottak száma stagnál, csupán pár fővel változik. Jókai Tibor kifejtette, az adatokból kiindulva abban bíznak, hogy ez a 3550 körüli létszám idén is meglesz. A demográfiai adatok alapján ez az arány a következő években is tarthatónak tűnik. A szövetség elnöke megjegyezte: a gyermek harmonikus fejlődéséhez természetes közegre van szükség.

"Az alapokat azon a nyelven érdemes megtanítani a gyermekkel, amelyen megtanult beszélni. Így a későbbiekben sokkal egyszerűbb neki más nyelvvel és más kultúrával megismerkedni. Úgy gondolom, ezért fontos a magyar iskola. A magyar gyermeket magyar iskolába, a szlovákot  szlovák iskolába és a más nemzetiségű gyermeket más nemzetiségű iskolába kell íratni" - hangsúlyozta a pedagógus.

Jókai Tibor a beiratkozási támogatással kapcsolatban jelezte: a szlovákiai magyar szülőket a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja, illetve a magyar kormány oktatási-nevelési támogatása is segíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×