eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kanada befejezi az Iszlám Állam elleni légicsapásokat

Justin Trudeau megválasztott kanadai miniszterelnök kedden közölte Barack Obama amerikai elnökkel, hogy a kanadai harci repülőgépek befejezik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban és Szíriában.

Trudeau újságíróknak Ottawában elmondta, hogy az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta: Kanada továbbra is tagja marad az Iszlám Állam elleni koalíciónak, és kiveszi részét az iraki erők kiképzéséből, valamint a térségbeli humanitárius erőfeszítésekből.

Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő hat CF-18-as vadászbombázót vezényelt az Iszlám Államot Irakban és Szíriában támadó koalíció kötelékébe.

Trudeau kijelentette, a győzelméhez gratuláló Obama megértően viszonyult ahhoz, hogy betartja választási ígéretét és véget vet Kanada harci küldetésének.

A leendő kanadai miniszterelnök elkötelezte magát a két észak-amerikai ország kapcsolatainak javítása mellett. A hosszadalmas amerikai engedélyeztetési eljárásban elakadt, az albertai olajmezőktől a Mexikói-öböl finomítóiig kiépítendő Keystone XL csővezeték sorsáról ugyanakkor a két vezető eszmecseréje során nem esett szó.

Justin Trudeau készséget mutatott a klímaváltozással kapcsolatos amerikai álláspont támogatásra, valamint Kanadának a környezetvédelmi ügyekben való fokozottabb szerepvállalására.

A két vezető szót ejtett a 12 ország által aláírt, ratifikálásra váró Csendes-óceáni Partnerségről (TPP) is. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Trudeau egyetértettek abban, hogy érvényt kell szerezni az egyezményben foglalt magas követelményeknek.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×