eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lengyelország biometrikus menedékkérő-igazolványokat állít ki

Több mint 15 ezer, biometrikus adatok rögzítését is lehetővé tévő menedékkérő-igazolványt gyártott a lengyel értékpapír-nyomda egy november eleji belügyminisztériumi határozat alapján, ebből közel ötszázat ki is állítottak a menedékkérők nevére - számolt be róla hétfőn az RMF FM lengyel rádió.

A lengyel belügyminisztérium sajtóirodája a rádiónak megerősítette: a kártya formájú, az ujjlenyomat, illetve más biometrikus adatok rögzítésére alkalmas chippel ellátott ideiglenes igazolványt azoknak a személyeknek adják ki, akik nemzetközi védelemért folyamodnak Lengyelországban. A fényképpel, aláírással is ellátott igazolvány a menedékjogi kérelem felülbírásáig érvényes.

A lengyel menekültügyi hivatal 472 ilyen kártyát adott ki november 13. és december 10. között.

A lengyel idegenrendészeti hatóságok eddig is állítottak ki menedékkérő-igazolványokat, ezek azonban papíralapúak voltak. A lengyel értékpapír-nyomda szóvivője, Pawel Prus szerint a többoldalnyi nyomtatványtól eltérően az új igazolványt rendkívül nehezen lehetne hamisítani.

A rádiócsatorna rámutatott: az európai migrációs válsággal küszködő német kormány december elején fogadott el egy törvénytervezetet, melynek alapján szintén külön igazolványokat adnak majd ki a menedékkérőknek. Németország a papíralapú, de a menekültügyben érintett hatóságok adatbázisait összekapcsoló igazolvány bevezetésével első lett volna az európai uniós országok közül.

Lengyelország az utóbbi hónapokban 6,5 ezer menekült befogadására kötelezte el magát, ezeket a többi európai országoktól vállalná át.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter közölte, a migránsok befogadásakor nemzetbiztonsági szempontokat tartanak majd szem előtt, "nagyon sűrű szűrőt" alkalmazva.

Emellett növekszik a közvetlenül Lengyelországban benyújtott menedékjogi kérelmek száma. A PAP szombati jelentése szerint idén mintegy 11 ezren kértek lengyelországi menekültstátust, ez 3 ezerrel több mint 2014-ben. A legtöbb menedékkérő továbbra is orosz, illetve ukrán állampolgár. Januártól december közepéig 346 - többségében szíriaiak által benyújtott - kérelmet bíráltak el kedvezően.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×