eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jól alakulnak az adóbevételek

Az idén a tervezettet meghaladóan jól alakulnak az adóbevételek, így az uniós módszertan szerint az ez évi államháztartási hiány 2,4 százalékra, vagy még ennél is kedvezőbb arányra teljesül - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára hétfőn a tárca háttérbeszélgetésén.

Banai Péter Benő elmondta: "az idei év vége felé nyugodt szívvel elmondható, hogy a központi költségvetés szja-, áfa- és társasági adóbevételei rendre felül teljesülnek, olyannyira, hogy várhatóan az idei költségvetés módosított előirányzatait is meghaladják".

Kifejtette: az államháztartás mostani jobb helyzete kedvezőbb "alapbázist" ad a 2016-os költségvetéshez, azokhoz a körülményekhez képest, amelyek alapján elfogadta a jövő évre szóló büdzsét a parlament.

A 2015 évi államháztartási számok uniós elszámolás szerinti végleges adatait, az államháztartási hiány nagyságát jövő év március végén lehet megismerni, mert az önkormányzatok adatai még hiányoznak, és olyan nagy, a kormányzati szektorhoz tartozó cégek, mint például a MÁV-Start, vagy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2015-re vonatkozó gazdálkodási számai sem ismertek - jegyezte meg.

Banai Péter Benő arról is szólt, hogy az uniós, eredményszemléletű hiány korrekciója során figyelembe kell majd venni például a 2015-re vonatkozó áfa és szja visszautalásokat.

Az államtitkár kiemelte: a lakásáfa kedvezményes, 5 százalékos kulcsba való átsorolása jövőre vélhetően kedvezően hat a GDP alakulására, a foglalkoztatásra, hosszabb távon a demográfiai helyzetre, de annak a költségvetésre gyakorolt hatását csak néhány hónap, illetve az első fél év után lehet megítélni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×