eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Érvényben maradnak a biztonsági intézkedések - a nap hírei

Számos adószabály változik januártól. Érvényben maradnak a menekülthullám és terrorcselekmények miatt korábban bevezetett biztonsági intézkedések.

Számos adószabály változik januártól. Egyebek között a jelenlegi 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. Gyermekenként 2500 forinttal 12500 forintra emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye. Egyszerűbb lesz az adóbevallás. Az egyik legjelentősebb változás, hogy az újévtől az adóhatóság kategorizálja az adózókat, és eltérő eljárási szabályokat alkalmaz a megbízható és kockázatos cégekre. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár azt mondta: az szja változás 120 milliárd forintot hagy az emberek zsebében. Az új lakások általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentésétől pedig azt várja a kormány, hogy mintegy 5 ezerrel több új lakás épül.

Elképzelhetőnek tartja a Magyar Honvédség jogköreinek kibővítését az elmúlt időszak biztonsági kihívásai miatt a honvédelmi miniszter. Simicskó István az InfoRádióban arról beszélt: a parlamenti pártokkal is egyeztetne a kérdésben. A tárcavezető hangsúlyozta: az újabb kihívások, a többi között az Európa nagyobb városaiban történt terrorcselekmények miatt új, gyorsabb, nagyobb mozgásteret adó belbiztonsági válaszokra van szükség.

Többet keresnek januártól a honvédségi dolgozók. Az ágazat alkalmazottainak bére, béren kívüli juttatásai, pótlékai is emelkednek januártól. 2019 januárjáig összességében átlagosan 50 százalékkal nő a katonák illetménye. A kormány döntött arról is, hogy a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak pótléka januárban a mostani duplájára, 16.900 forintra emelkedik.

Továbbra is érvényben maradnak a menekülthullám és terrorcselekmények miatt korábban bevezetett biztonsági intézkedések. A Belügyminisztérium azután tájékoztatott erről, hogy a rendvédelmi szervezetek és titkosszolgálatok vezetői áttekintették az ország veszélyeztetettségi szintjét. A Terrorelhárítási Központ megerősítette műveleti készenlétét és továbbra is érvényben van az országos rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés.

Újabb röntgenkészülékeket kapott a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. A beruházáshoz az intézmény 864 millió forint uniós támogatás kapott. Két mobilröntgent és két digitális mammográfiás készüléket, valamint egy felvételező-átvilágító röntgent is vásárolt az intézmény.

Az Index információi szerint csaknem 800 önkormányzat kapott téves utalást karácsony előtt a Belügyminisztériumtól. A tárca elismerte az adminisztrációs hibát. A téves összegek visszafizetését már megkezdték az érintett helyhatóságok. A települési önkormányzatok a költségvetési törvény alapján kivételes esetekben kérhetnek rendkívüli támogatást működőképességük megőrzésére.

Márciusban kezdődik a magyar államadós-osztályzatok jövő évi hitelminősítői vizsgálatsorozata. Ha legalább a Moody's és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő jövőre valóban visszaemeli a magyar osztályzatot a befektetési kategóriába, úgy a befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet.

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet a rendőrség. A tájékoztatás szerint ezeket az eszközöket sem átalakítani, sem szétszerelni nem szabad, mert komoly sérüléseket okozhatnak, és ügyelni kell a megfelelő tárolásukra is. Egyes termékeket csak december 28-a és 31-e között lehet megvenni. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig a forgalmazó köteles visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×