eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megszűnik a hazai menekültellátás?

A Magyar Helsinki Bizottság értékelése szerint a Belügyminisztériumban (BM) formálódó jogszabálycsomag lényegében megszünteti a hazai menekültellátást, és szigorított börtönkörülmények közé kényszeríti az őrizetben lévő menedékkérőket, sok esetben gyerekeket.

A civil szervezet keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy szigorítana a menekültügyi szabályokon, így csökkentené a menedékkérők szociális ellátásait és egy hónapra rövidítené a menekültek befogadóállomáson tartózkodását a BM tervezete, amely hétfőn került fel a kormány honlapjára.

A Helsinki bizottság álláspontja szerint a jogszabálycsomag a nemzetközi védelemben részesített menekülteket és oltalmazottakat "megfosztja" a társadalmi beilleszkedés lehetőségétől. Megtagadja Magyarországnak a menekültek védelmét előíró nemzetközi, európai és hazai jogból fakadó kötelezettségeit - közölték. Úgy vélik: a törvényjavaslat a menekültek integrációját elősegítő állami támogatás és az uniós szolidaritás helyett a menekültek továbbvándorlását kívánja előidézni, ismét más országokra hárítva a védelmük iránti felelősséget.

Azt írták: a tervezet az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmának megsértésével, az őrizetben levő menedékkérők mozgásterének csökkentésével kívánja a menekültügyi őrizet jogszerűtlen gyakorlata miatti zsúfoltságot kezelni a menekültügyi fogdákban.

A szervezet összegzése szerint a tervezett rendelkezések "végleg felmondják az európai szolidaritást", mert más országokra hárítják a felelősséget, amelyet egykor Magyarország is vállalt, hogy bekerülhessen a civilizált országok közösségébe.

A Fidesz kedden azt közölte, egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében szigorítani kell a menekültügyi szabályokon, a nagyobbik kormánypárt szerint ugyanakkor a baloldal ismét a bevándorlók oldalára állt.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke keddi közleményében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a menekültügyi rendeletek "embertelen módosításait".

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke ugyancsak kedden, közleményében azt írta: a menekültügyet érintő törvényjavaslat nemcsak szégyenletes és embertelen, de Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel is ellentétes.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×