eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Franciaország nyolcvan gyűlöletkeltő igehirdetőt toloncolt ki

Franciaország "megközelítőleg nyolcvan gyűlöletkeltő igehirdetőt" toloncolt ki az országból - mondta csütörtök este Francois Hollande francia államfő a France2 közszolgálati televízióban, ahol eddigi tevékenységét értékelte.

Az elnök egy olyan anya kérdésére válaszolt, akinek fia csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában, és a harcok közben meghalt. Biztosította az anyát arról, hogy a kormány mindent megtesz a fiatalok radikalizálódása ellen, akik közül már több százan csatlakoztak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

Francois Hollande tájékoztatása szerint 170 francia állampolgárságú dzsihadista halt meg Szíriában és Irakban, és mintegy 2 ezer "fiatal vagy kevésbé fiatal" áll kapcsolatban dzsihadista hálózatokkal és dönthet úgy, hogy elutazik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg hatszáz francia állampolgár harcol Irakban és Szíriában, akik bármikor visszatérhetnek Franciaországba.

A francia kormány tagjai rendszeresen hangoztatják, hogy a legnagyobb terrorveszélyt az iraki és szíriai dzsihadista harcokból hazatérő francia állampolgárok jelentik. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni iszlamista támadást 2015. január 7-én egy olyan francia testvérpár követte el, akik Szíriában kaptak kiképzést.

"Küzdenünk kell ezen igehirdetők ellen, a gyűlölet hirdetői ellen, akik elindítják a radikalizálódást. A radikalizálódás nagyon gyorsan mehet végbe" - hangsúlyozta az államfő. "A törvényt alkalmazva azonnal fellépünk, amint jelét észleljük annak, hogy megsértik a szekularizáció elveit" - tette hozzá.

Francois Hollande az anyának - aki nem tudja, hogy mikor és pontosan hol halt meg a fia, és nem is tudja eltemetni - megígérte, hogy a francia állam halotti bizonyítványt fog kiállítani minden olyan családnak, amely a dzsihadista harcokban veszítette el a hozzátartozóját.

"Fiatalok halnak meg, dzsihadisták, és nem vagyunk bizonyosak a haláluk (körülményeiben), ez nehézségeket okoz a családoknak. De tudjuk, hogy meghaltak, ezért ki fogjuk adni a halotti bizonyítványokat" - mondta az elnök.

Francois Hollande arra is kitért, hogy az év végén fogja bejelenteni, jelölteti-e magát újra a jövő évi elnökválasztáson újabb öt évre. Megerősítette, hogy csak akkor méretteti meg magát 2017-ben, ha sikerül csökkentenie a jelenleg 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget.

"Elkezdtem egy politikát, amely eredményeket produkál, és még többet fog" - fogalmazott. "Azt fogom kérni, hogy a munkanélküliség kérdése alapján ítéljenek meg" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy követett-e el hibákat az elmúlt négy évben, a francia elnök azt válaszolta, hogy "természetesen".

"Indíthattunk volna gyorsabban 2012-ben. Jobban fel kellett volna hívnom a franciák figyelmét a súlyos helyzetre, amelyet örököltem" - hangsúlyozta. Amiatt is sajnálatát fejezte ki, hogy a munkajogi reform kérdésében, amely ellen március eleje óta rendszeresek a szakszervezeti és a diáktüntetések, nem kezdeményezett több egyeztetést.

Egy csütörtökön megjelent felmérés szerint a franciák háromnegyede nem szeretné, ha Francois Hollande újrajelöltetné magát államfőnek jövőre. A szocialista pártból érkezett elnök eddigi tevékenységét a franciák 87 százaléka negatívnak ítéli meg, és még a baloldali szavazók 69 százaléka is elégedetlen a politikájával.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×