eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fordulat az észak-koreai elnöki testvérgyilkosság ügyében!

A malajziai hatóságok bizonyíték híján pénteken elengedték azt az észak-koreai férfit, akit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolásának ügyében vettek őrizetbe.

A 47 éves Ri Dzsong Csol két hét után szabadult ki a Kuala Lumpurtól délre található sepangi rendőrőrsről biztonsági kísérettel. A környező utcákat lezárták, a járművet, amelyben a férfi utazott, konvoj kísérte. Egy rendőrségi tisztségviselő elmondta, hogy Ri Dzsong Csolt átadják a bevándorlásügyi hatóságoknak. Egyelőre nem tudni, mikor küldik vissza Észak-Koreába. Ri annak a nyolc észak-koreai állampolgárnak az egyike, akiknek közük lehetett Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető legidősebb fiának meggyilkolásához.

Mohamed Apandi Ali malajziai főügyész csütörtökön elmondta, hogy bizonyíték híján nem tudják perbe fogni a férfit. A feltételezések szerint Ri volt az, aki becsempészte a Kim Dzsong Nam arcára kent VX idegmérget a délkelet-ázsiai országba, és átadta a gyilkosoknak, egy indonéz és egy vietnami nőnek. A 25 éves jakartai Siti Aishah és a 28 éves vietnami Doan Thi Huong ellen szerdán emeltek vádat a malajziai hatóságok. Ha bűnösnek találják őket, akár halállal is lakolhatnak tettükért.

A malajziai rendőrség sajnálattal vette tudomásul a férfi szabadon engedését.

"Úgy gondoljuk, hogy Ri Dzsong Csol szerepet játszott az áldozat meggyilkolásában, de sajnos nincs elegendő bizonyítékunk" - adott hangot tehetetlenségének Khalid Abu Bakar malajziai rendőrfőkapitány.

Kim Dzsong Namot február 13-án támadták meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren röviddel gépe indulása előtt. A két perbe fogott nő állítólag VX idegmérget kent a férfi arcára, aki nem sokkal ezután életét vesztette. Dél-Korea szerint Phenjan állhat a politikai indíttatású gyilkosság mögött. Észak-Korea ezt tagadja, és szomszédját, valamint az Egyesült Államokat vádolta meg a támadás megrendezésével, amelynek célja szerinte Észak-Korea elleni indulatok szítása volt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×