eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ezt gondolja most a magyar üzleti élet a jövőről

A februári történelmi csúcs után márciusban kissé mérséklődött a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások némileg romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A GKI EU-támogatással végzett felmérés szerint márciusban az üzleti szférán belül minden ágazat várakozása kissé rosszabb lett. Az ipari bizalmi index februári, minden korábbinál magasabb szintje után csökkent. Az elmúlt időszak termelésének és a készletszintjének a megítélése ugyan javult, de a kilátások romlottak. A teljes rendelésállomány is kedvezőtlenebb minősítést kapott, bár ezen belül az exportrendelések megítélése javult.

Az építőipari bizalmi index történelmi csúcspontjához képest harmadik hónapja mérséklődik. A magasépítő cégek viszont még sohasem voltak ilyen optimisták. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség márciusban kissé javult, de a rendelésállományok értékelése enyhén romlott.

A GKI felmérése szerint

márciusban a kereskedelmi bizalmi index csökkent a legjobban, igaz februári, mindenkori maximumához képest.

Az eladási pozíció, a készletszint és a rendelésállomány megítélése egyaránt romlott.

A szolgáltatói bizalmi index márciusban decemberi szintjére esett. Különösen sokat romlott az elmúlt időszak forgalmának és az általános üzletmenetnek a megítélése. A forgalmi várakozások viszont javultak.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével, ahol erősödött, minden ágazatban visszafogottabb lett.Ugyanakkor tovább csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült, az építőiparban és a szolgáltató cégek körében erősödött, s érezhetően markánsabb lett a fogyasztók inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban nem változott, az építőiparban romlott, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban, valamint a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe február után márciusban is emelkedett. Ennél magasabb utoljára 2002 novemberében volt. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket, jelenlegi és jövőbeli megtakarítási képességüket is valamivel jobbnak ítélték, mint februárban. A lakosság emellett a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét is erősen javulónak érzékelte.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×