eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az esőzés után máris itt az áradás

Több magyarországi folyószakaszon árhullám vonul le - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Mint kifejtették: egy magassági hidegörvény és egy sekély ciklon révén az elmúlt öt nap során az ország legnagyobb részén jelentősebb csapadék hullott. A szerda reggel 8 óráig lehullott csapadék mennyisége a nyugati határnál helyenként meghaladta a 60, a délkeleti határ mentén megközelítette az 50 millimétert. Szerdán a délutáni órákban a Rába vízgyűjtőjén újabb záporok, zivatarok alakultak ki a vízgyűjtőkön, ezekből területi átlagban 5 milliméter csapadék hullott, de lokálisan, különösen a Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjére 25-35 milliméter is leesett.

Csütörtökön a ciklon már északabbra helyeződik, de hatása még érezhető lesz. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a Rába vízgyűjtőjén ismét kialakulhat egy-egy futó zápor, zivatar. Területi átlagban nem várhatóak nagy mennyiségek, de lokálisan bárhol leeshet nagyobb csapadékmennyiség is.

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően egy kisebb árhullám indult el a Dunán, amely a hazai szakaszon a fokozati szintektől jóval elmaradó - alacsony mederteltség melletti - tetőző értékekkel vonul le. A Tiszán is várható kismértékű - egy méteres körüli - vízszintemelkedés, azonban továbbra - ahogy a Duna esetében is - alacsony mederteltségekre számítanak.

A Rábán és a Murán jelenleg összesen 57 kilométer hosszban van árvízvédelmi készültség, valamennyi szakaszon első fokú.

A Rába Rumnál még lassan árad, Sárvárnál is folyamatos áradás tapasztalható. A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába alsóbb szakaszán, a sárvári szelvényben jelentősen fokozat alatti vízállással fog tetőzni szombat reggel.

A Murán levonuló árhullám miatt Zala megyében rendeltek el készültséget. A Mura Muraszerdahelynél szerdán egész nap gyengén áradt, csütörtök reggel már tetőzés közeli állapotban volt a folyó, néhány órán belül elindulhat a lassú apadás. A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a Mura letenyei szakaszán másodfokot meghaladó vízállásra számítanak, a lassúbb levonulás miatt a tetőzés később várható - olvasható az OVF tájékoztatójában.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×