eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Többéves megállapodással csökkentenék a munkaerőhiányt az állami vállalatoknál

A jelenlegi megállapodásban foglaltakon felül nőhet az állami vállalatoknál dolgozók bére 2019-től.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre azt mondta: akár már jövőre új bérmegállapodás jöhet az állami vállalatoknál, tehát a Postánál, a vasútnál, a Volán-társaságoknál és a vízi közműcégeknél. A változás a jelenleg érvényben lévő, tavaly megkötött 2019 végéig szóló egyezség mellett érvényesülhet – közölte a Magyar Időkkel a szervezet vezetője.

Kifejtette: ez azt jelenti, az átlagosan 5 százalékos jövő évi emelésen felül további, mintegy 8 százalékos felzárkóztatásra is javaslatot tesznek. Az elnök szerint az így elérhető, legalább 13 százalék körüli bérrendezés indokolt a jövő évi költségvetésben előirányzott fogyasztásnövekedés teljesüléséhez, valamint a reálkeresetek további jelentős emelkedéséhez.

Múlt hét végén egy fővárosi vasúti konferencián a Magyar Államvasutakat nyár végétől irányító elnök-vezérigazgató szintén arról beszélt, hogy újra vonzóvá kell tenni a vasutat, aminek szerves része a versenyképes kereset is – mondta Homolya Róbert.

„Az előttünk álló talán egyik legnagyobb kihívás az üres álláshelyek betöltése és a meglévő, képzett munkaerő megtartása”

– fogalmazott, hozzátéve: ehhez versenyképes bérre és megfelelő munkakörülmények biztosítására van szükség.

A munkástanácsok elnöke a lap hétfői számában hangsúlyozta: a lépésekről a közeljövőben kezdődhetnek az egyeztetések a szakszervezeti oldal és a vállalatok közötti párbeszédet segítő, nemrégiben megalakult, Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán. Többéves megállapodás megkötését is szorgalmaznák, évente két számjegyű bérfelzárkóztatási pályával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×