eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A sport kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző egy budapesti edzőteremben 2017. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fábiánné Rozsnyói Katalin edzői életműdíjat kapott a NOB-tól

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Buenos Airesben, a szombaton rajtoló ifjúsági olimpia helyszínén átadta Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző edzői életműdíját.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának szombati beszámolója szerint az ötkarikás ezüstérmes szakember távollétében Kulcsár Krisztián MOB-elnök vette át az elismerést.

A 75 éves Fábiánné Rozsnyói Katalin az első magyar edző, aki elnyerte a nemzetközi kitüntetést, mellyel minden évben egy férfit és egy nőt díjaznak a világon. A magyar díjazott személyére a MOB tett javaslatot még korábban, a NOB 98 jelölt közül választotta ki őt és a britek osztrák szkeletonedzőjét, Andreas Schmidet.

A NOB méltatása szerint Rozsnyói Katalin sportolói pályafutása befejeztével még sikeresebb volt edzőként: tanítványai 11 olimpiai, 84 világbajnoki és 70 Európa-bajnoki érmet szereztek.

Fábiánné Rozsnyói Katalin 1942. november 20-án született. Az Újpesti Dózsában kezdett kajakozni, sikereit is lila-fehér színekben érte el. Tizennégyszeres magyar bajnok, 1966 és 1973 között tagja volt a válogatottnak, az 1968-as mexikóvárosi olimpián Pfeffer Annával ezüstérmet szerzett kajak kettes 500 méteren.

Versenyzői karrierje után 1977-ben kezdte az edzői pályát, 1989 óta mesteredző. Az UTE, az MTK és a Vasas SC trénere több olimpián volt a magyar csapat tagja. Kiemelkedő versenyzője volt Bóta Kinga, Dónusz Éva, Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Kőbán Rita, Mészáros Erika, Szabó Gabriella, Takács Tamara, valamint a Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Tóth Dávid férfi kajaknégyes - emlékeztetett a MOB.

Hatszor választották Magyarországon az év edzőjének, 2005-ben NOB-elnöki különdíjat, 2012-ben Papp László Budapest Sportdíjat, 2013-ban MOB Nők Sportjáért Életműdíjat kapott, 2017-ben Prima Primissima-díjjal ismerték el. Férje, az olimpiai bajnok kajakos, Fábián László - akinek szakosztályvezetése mellett lett edző Újpesten, s aki hosszú időn keresztül támogatta szakmai munkáját - augusztusban hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×