eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: MarineTraffic.com

Kiderült, mi lett az elszabadult komppal és a több mint 300 utasával

Csütörtök reggel kellett volna megérkeznie Splitbe az olaszországi Anconából indult Aurélia komphajónak, ám műszaki problémája támadt és órákig sodródott a horvát partok közelében.

Úgy tudni, a jármű egyik motorja romlott el, és a hajó 10 tengeri mérföldre (mintegy 18 kilométerre) Kornati partjaitól sodródott észak-nyugat felé. A 215 utas, valamint a 92 főnyi személyzet sértetlenül megúszta az esetet, és nem sérült meg a hajó rakterében szállított 2 busz, 51 autó és 7 teherautó sem - írta a Vecernji horvát portál. A jármű sem szenvedett sérülést és nem került szennyeződés a tengervízbe.

Zadarból csütörtökön több vontatóhajó indult a sodródó komp segítségére, de az útjukat nehezítette, hogy ötméteres hullámokat korbácsolt a szél az Adrián. Időközben megközelítette az Aureliát az ugyancsak a SNAV-hoz tartozó Maira utasszállító hajó, felajánlva segítségét a sodródó kompon rekedteknek, de mentésre végül nem volt szükség, és a hajótársaság horvátországi képviselője gondoskodott a sodródó jármű Splitbe vontatásáról.

Végül délután fél négyre sikerült összekapcsolni a kompot egy vontatóhajóval és megkezdődött az út Split felé, de a járművek a szelídülő időjárás ellenére is lassan haladtak. A horvát lap megkérdezte erről a hajó irányítását végző spliti kikötőparancsnokság vezetőjét, aki azt mondta, nem indokolt a nagyobb sebesség és továbbra is ennyivel fognak vontatni. Az utasok jól viselik a maratonira nyúlt hajózást, táncolnak, nevetgélnek, beszélgetnek. Van áram és étel a hajón, ez sem sürgeti a vontatást - tette hozzá Zeljko Kuster.

A lassú tempó miatt a komp még mindig nem érte el Horvátország partjait, de már a szigetek között halad. Splitbe érkezése délután két órakor várható, mintegy 45 órányi út után.

Forrás: marinetraffic.com
A hajó útvonala csütörtök este kilencig (Forrás: marinetraffic.com)
Forrás: marinetraffic.com
A hajó útvonala péntek délelőtt fél 11-ig (Forrás: marinetraffic.com)

A horvát lap munkatársa csütörtökön beszélt több utassal, akik elmondták, hogy főleg olaszok vannak a fedélzeten. Akkor már 19 órája voltak a kompon, de a meghibásodás kiderülte után nem volt pánik, buliztak, énekeltek, táncoltak. Az utasok többsége Medjugorjébe tart nyaralni. A jelentős késés miatt egyébként kártérítésre számíthatnak a hajótársaságtól.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×