eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2020. január 17-én. A főpolgármester elmondta, hogy évente nagyjából kétmilliárd forintból szüntetnék meg a CT- és MR-várólistákat Budapesten a daganatgyanús megbetegedések esetében. Jobbról Havasi Gábor egészségpolitikai tanácsadó, a Fővárosi Közgyűlés tagja.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely kérésére elhalasztják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését

A főpolgármester példátlan esetről beszélt a 2021-es költségvetésben szereplő elvonások miatt. Döntéséről személyesen tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. Fürjes Balázs szerint a városvezető lemondta a párbeszédet a kormánnyal.

Karácsony Gergely kérésére elmarad a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülése. A városvezetés lépését Karácsony Gergely azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete "olyan mértékű elvonással sújtaná" a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

"Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás"

- olvasható a kommünikében. A közlemény megfogalazása szerint "ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek" a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor.

Fürjes Balázs: Karácsony Gergely lemondta a párbeszédet a kormánnyal

A Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester új időpont ajánlása nélkül mondta le a korábban közösen kitűzött egyeztetést.

Fürjes Balázs szerint miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt, "a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét".

Azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×