eur:
389.53
usd:
363.05
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Photo: Laszlo Mudra - HIIHF
Nyitókép: Mudra László=MJSZ

Olimpiai bajnok edző a magyar női hokiválogatott élén

A kanadai Lisa Haley lett a jövő évi elit-világbajnokságra készülő magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya - közölte a magyar szövetség (MJSZ).

Megbízatása a 2021. augusztusi olimpiai selejtezők végéig szól. Az edző jövő héten érkezik Magyarországra, így már ő fogja irányítani a női csapat szezonbeli első edzőtáborát a Tüskesátorban.

"Független szövetségi kapitányt kerestünk, és a kanadai szövetségen keresztül jutottunk el Lisa Haleyhez. Az életrajza önmagáért beszél. A lehető legjobb felkészülést szeretnénk megadni a lányoknak a világbajnokság és az olimpiai selejtező előtt. Biztos vagyok abban, hogy képes lesz úgy fejleszteni a játékosokat és úgy felkészíteni a csapatot, hogy az kihozza magából a maximumot" - mondta az új kapitányról Vas Márton, az MJSZ általános igazgatója.

Lisa Haley 14 évig, 1997-től 2011-ig dolgozott a kanadai Saint Mary's Egyetem csapatánál. Főcsoportját négyszer (1998, 2003, 2004, 2010) nyerte meg az együttes a bajnokságban. Kétszer választották a konferencia legjobb edzőjének, egyszer, 2003-ban pedig az egész egyetemi bajnokságban ő kapta ezt az elismerést. 2011 óta egy másik egyetemi együttest irányított, a Ryersont, amellyel szintén többször rájátszásba került.

Több idényben is dolgozott a kanadai női felnőtt válogatott mellett másodedzőként. A legnagyobb sikerét 2014-ben érte el, Szocsiban olimpiai aranyérmet ünnepelhetett a juharlevelesekkel. 2012-ben a világbajnok, 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban a második helyezett kanadai csapat stábjának a tagja volt.

Az utánpótlás-nevelésben is fontos szerepet vállalt, a kanadai U18-as csapat másodedzőjeként 2010-ben világbajnoki címet szerzett, majd szövetségi kapitányként 2016-ban ezüstérmes lett.

"Ismerem a magyar női jégkorong közelmúltbeli sikereit, és inspirál a lehetőség, hogy hozzátegyem ehhez a magamét. Energikusan vágok bele a munkába, mert látom, hogy a csapat és a körülötte dolgozók mennyire elhivatottak, milyen keményen dolgoznak. Csapatsportról beszélünk, éppen ilyen emberekre van szükségünk" - idézte az MJSZ közleménye a 47 esztendős Haley. "A szövetség jól döntött, amikor az utánpótlástól kezdve építette fel a programot. Először az U18-as csapat lett erős, és a fejlődésnek köszönhetően a játékosok együtt nőttek bele a felnőtt válogatottba. Az eddigi eredmények erős alapot jelentenek, amely biztosíthatja a hosszú távú sikert, még nagyobb dolgokat lehet erre építeni. Az a célom, hogy többet érjünk el, mint eddig."

Az új kapitány kiemelte:

most, hogy feljutott a válogatott az elitbe, ott is akar maradni.

"Mivel kanadai vagyok, ráadásul Új-Skóciából származom, különösen büszkén képviselem majd Magyarországot a halifaxi és trurói világbajnokságon 2021 tavaszán. Készen fogunk állni."

Elődjével, Pat Cortinával a magyar női válogatott tavaly fennállása során először feljutott az elitbe. Az idei vb a koronavírus-járvány miatt elmaradt, és jövőre rendezik meg Kanadában. Cortina szerződése az MJSZ-szel lejárt, a továbbiakban a német férfi élvonalban dolgozik klubedzőként.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×