eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Már a nyáron felpörgött a hitelek piaca

Az ősz újabb gazdasági intézkedések sorát hozhatja. Készül egy egységes gazdaságélénkítő és vállalkozástámogató csomag, a hitelmoratórium módosításáról is szó esett. A vállalkozások érdeklődők, a bankok is feljebb tekerik a hangerőt, amikor hitelekről van szó.

Az államilag támogatott hitelkonstrukciók iránt nagyon érdeklődnek a vállalkozások. Olcsók, fix kamatozásúak, és sok olyan vállalat van, amely rövidebb időszakra, a járvány okozta nehézségek áthidalására vesz fel kölcsönt – mondta az InfoRádióban Korsósné Maku Márta lesz, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

Gulyás Gergely bejelentése óta a bankok számítanak a hitelmoratórium meghosszabbítására, de a szakértő szerint nem az a fő kérdés, hogy lesz-e hosszabbítás, hanem hogy milyen feltételrendszerrel. Mint mondta, a bankoknak előny, ha azok az ágazatok is felszínen maradnak, amelyek egyébként a moratórium hiányában bedőlnének. Ugyanakkor az is igaz, hogy moratórium gazdasági terheit a bankszektor viseli.

"Jelenleg ötven százalék alatt van a moratóriumot igénybe vevők aránya, de így is 2000 milliárd forint maradt az adósok zsebében, ami a banki jövedelmezőséget rontja. Újra kell gondolni a moratórium feltételrendszerét, hogy egyensúly legyen a stabilitás és a bankok terhei között" – mondta Korsósné Maku Márta lesz.

Beszélt arról is, hogy átalakultak az ügyfelek igényei az elmúlt időszakban, vegyes a kép, vannak ágazatok, amelyek nyertesei a pandémiánk, és ennek megfelelően vegyesek az igények is. Vannak, akik befektetnének, de mások csak optimalizálják a költségeiket, és kivárnak. A hitelek jól mennek, részben mert a bankszektor is hitelkihelyezési kényszerben van, részben mert az állami támogatású konstrukciók üzletileg vonzóak, részben mert mindenki rá van szorulva a forrásokra a gazdasági helyzet miatt.

A hitelfelvételénél az idei évben felborult a trend, elmaradt az uborkaszezon. Nyáron elindultak az olcsó állami konstrukciók, és a vállalati ügyfelek szokása megváltozott, a szokásos őszi gondolkodás előbb elkezdődött. A szakértő szerint a nyári hullám folytatódni fog az utolsó negyedév végéig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×