eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kiderült, melyik négy társasjáték a legjobb idén

A Mensa HungarIQa intelligensklub rengeteg játék tesztelése után hirdetett győzteseket. A játékokra rá fog kerülni a Mensa-matrica.

Tizenkettedik alkalommal rendezett társasjátékversenyt a Mensa HungarIQa Egyesület. A megmérettetésen nem az ország legintelligensebb embereit tömörítő szervezet tagjai, hanem maguk a játékok versenyeztek.

Béres András, a program egyik szervezője először arról beszélt az InfoRádiónak, miért foglalkoznak ennyit a társasjátékokkal azok, akiknek az IQ-ja magasabb a társadalom 98 százalékáénál.

"Nagyon sok mindennel foglalkozunk, ez csak egy a területek közül. Az egyik ok a játék öröme. Lassan 4000 tag van az egyesületben, nagyon sokan nagyon szívesen játszanak, főleg akkor, ha a játék kihívást is nyújt. Éppen ezért tartunk évtizedek óta társasjátéknapokat. Azt valljuk, hogy ez helyes és jó dolog, személyes, közös élmény, amikor nem egyedül ül egy ember egy sötét szobában egy gép előtt, és ki tudja, kivel játszik" - magyarázta. "Ha hatost dobok, látom, hogy a másik hogy reagál" - hozott egy példát.

Az intelligencia - úgy véli - 17 éves kor körül beáll, innentől ha valaki a társadalom legjobb 2 százalékában van, akkor korosztálya szerint ott lesz 30, 50 és 70 évesen is. Felnőttkorban ez már nem fejleszthető, de gyerekkorban sok függ a tanulástól, a gyerekkortól, az ingerektől. A genetikától csak 50 százalékban.

A játékok úgy versenyeznek egymással, hogy a játékosok pontozzák őket, amelyik játék a legtöbb pontszámot kapja, az nyer. Több kategória is van. Teljesen elfogulatlan játékosok vesznek részt a versenyeztetésben, persze az értékelés szubjektív. Az azért fontos szempont, hogy a siker ne csak a szerencsén múljon, hanem az egyén teljesítményétől is, legyen benne kihívás és öröm legyen játszani vele. A győztes játékokon egyébként a boltokban megtalálni a Mensa feliratú matricát.

A teljes interjút a cikk végén meghallgathatják.

Győztesek

Harry Potter - Roxforti csata, Csillagvadászok, Rune Stones, Spicy (ez utóbbi a hazai fejlesztési győztes). Részletek ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×