eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Már két kórházban kritikus a helyzet Szlovákiában

Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet az országban, egyre több a vörös és a narancssárga besorolású régió. Északi szomszédunk kórházaiban 11 fertőzőosztály működik, ezek közül kettőben kritikus a helyzet. További aggodalomra ad okot ugyanakkor az is, hogy csaknem 400 ezer, koronavírusra tesztelt szlovák állampolgár személyes adatai szivárogtak ki az internetre.

Szlovákiában 51 zöld régión kívül 14 narancssárga és 14 vörös színű színezi a járványtérképet. Marek Krajčí egészségügyi miniszter megjegyezte, a 65 év feletti lakosság körében hetente növekszik a fertőzöttek száma. „Körülbelül 20 százalékos emelkedésre számíthatunk hetente, ezért ez a szám sajnos magasabb lesz. Be kell húznunk a kéziféket!” – mondta a tárcavezető.

Az országban

főleg az esküvők, a családi és vállalati ünnepségek, a diszkók és bárok, a nagyobb egyházi ünnepségek, a sporttáborok, a munkahelyek és a szállodák a fertőzés forrásai.

Az országban ezért péntektől betiltották a rendezvények szervezését az éttermekben, a szórakozóhelyeken, a klubokban és a diszkókban. „Ha az összejövetelek résztvevőinek számát 500-ról 100-ra csökkentenék, azzal 25-szörösével esne vissza a kontaktszemélyek száma” – magyarázta a miniszter, hogy miért fontos korlátozásokat bevezetni.

A jelenlegi szlovákiai járványügyi helyzetet figyelembe véve 16 százalékos esély van arra, hogy egy 500 fős rendezvényen részvevő személy megfertőződjön. Pozsonyban 37 százalék az esély erre. Marek Krajčí hozzátette, például az esküvői vendégek létszámának maximum 30 főre korlátozásával ez az esély egy százalék alá csökkenne.

„A szlovákiai kórházakban 11 fertőzőosztály működik, ezek közül kettőben kritikus a helyzet. A Nagymihályi kórház az egyik” – tájékoztatott Pavol Jarčuška infektológus. Közölte, hogy

Szlovákiában pillanatnyilag egy hónapra elegendő teszt van, a nagykapacitású tesztelőközpontok azonban nem teljesen kihasználtak.

Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy Szlovákiában néhány héten belül hozzáférhetők lesznek az antigéntesztek, amelyekkel a vírus jelenléte kimutatható. Ezekkel a tesztekkel 98 százalékos pontossággal megállapítható a fertőzés. A szlovák fővárosban naponta mintegy 400 embert tesztelnek, de ha szükséges, az üzemeltetők 1000-re tudják növelni a kapacitást.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ vezetője közben arról tájékoztatott, hogy közel 400 ezer Covid-19-re tesztelt szlovákiai személy adatai váltak elérhetővé a világhálón. A problémára úgynevezett etikus hackerek hívták fel a figyelmet, akik időközben megállították az adatszivárgást. Közölték, hogy nem állt szándékukban az adatok után kutatni, teljesen véletlenül akadtak rájuk egy egyszerű Google-keresés nyomán. Megállapították, hogy semmiféle különleges szakismeretre nem volt szükség ahhoz, hogy hozzáférjenek az információkhoz.

A szakemberek próbaképpen letöltötték 130 ezer páciens adatait, majd felhívták a hatóság figyelmét a problémára. Az adatok egyebek mellett neveket, születési dátumokat, lakcímeket, teszteredményeket, korábbi betegségeket és laboreredményeket tartalmaztak. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a letöltött információkat törölték. Az esetet csak azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az adatvédelmi problémát megoldották.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×