eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Az elmúlt 10 év legrosszabb körtetermése lesz az idei

A magyar körtetermesztőket több ág is húzza, és idén az olcsó import körtére se nagyon lehet számítani.

Az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani idén - jelentette ki dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az elmúlt évtizedben közel 30 százalékkal esett vissza a magyar körtetermesztés, a meglevő ültetvények nagy része pedig elöregedett, vagy kiöregedőfélben van. Az agrarszektor.hu-n olvasható összeállításból kiderül, Magyarországon a körtetermés az évek többségében a 30-40 ezer tonna közötti sávban ingadozik, sokéves átlagban 32 ezer tonna körül alakul.

Idén, a tavalyihoz hasonlóan, nagyon gyenge termést várnak, mindössze 16-17 ezer tonnát. A jelentős terméskiesés az április fagykárokkal, illetve időjárási tényezőkkel van szoros összefüggésben, továbbá a csapadékos április és május első fele a körte esetében jelentős varasodás-fertőzést eredményezett.

A körte termőterülete már mintegy évtizede lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ami vélhetően a termesztési kudarcélményeknek tudható be (a gyümölcs érzékeny a termesztési technológiára, a termőhelyre, a szélre, és magas a pára- és vízigénye). Magyarországon jelenleg mintegy 2200 hektáron termelik ezt a gyümölcsfajt, ami közel 30 százalékos visszaesésnek felel meg a 2010. körüli 3 ezer hektáros termőterülethez képest.

A gyenge magyar versenyképességben része van annak is, hogy magas a kiöregedőfélben lévő ültetvények aránya.

A hazai fogyasztás évek óta enyhén növekvő tendenciát mutat, ám a magyar kínálat nem mindig tudja követni a keresleti időszakokat, ezért az import növekszik.

Ám idén olcsó import sem lesz, mert uniós szinten is nagyon nagy (30 százalékos) terméskiesés van a tavaszi fagyok miatt: 1,6 millió tonna körtetermés várható EU-szinten a szokásos 2,2 millió tonna helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×