eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Ambulances outside the Royal London Hospital in Whitechapel, east London, as the government refused to rule out introducing further restrictions to slow the spread of the Omicron variant of coronavirus Picture date: Monday December 20, 2021. (Photo by Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

Brit szakértők: az omikron másképp fertőz

Brit kutatókat meglepte, hogy a koronavírus omikron variánsa nem teljesen úgy fertőzi meg az emberi sejteket, mint a korábbi vírustörzsek.

Miközben a brit egészségügyi szakértők és kormánytanácsadók attól tartanak, hogy a szélsebesen terjedő omikron miatt napi több ezer ember kerül kórházba, a tudósokat a variáns sajátos viselkedése hozta lázba. Az egyik elismert brit szaktekintély, a hangzatos nevű Új és Megjelenő Légúti Vírusfenyegetés Tanácsadó Csoport, a NERVTAG tagja azt mondta, hogy folyamatosan új dolgokat tudnak meg az omikronról.

Bár a jelenlegi elfogadott szakvélemény az, hogy a variáns gyorsabban fertőz, de jobbára enyhébb megbetegedéseket okoz, mint elődei, Ravi Gupta professzor figyelmeztetett: „komoly aggodalomra ad okot, hogy az omikron nyomán megnőhet a megbetegedési és halálozási ráta”.

Néhány héttel ezelőtt, mindössze pár esettel induló debütálása óta napi 12 ezerre ugrott a briteknél az omikron-fertőzések száma. Egyedül Londonban már 10 ezernél több esetet regisztráltak, és ez csak a jéghegy csúcsa, mert a szakértők azt mondják, hogy jóval magasabb lehet az omikron-fertőzési adat.

Gupta professzor a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta: „Nagyon nagy számú embert fog érinteni, mert olyan nagyon fertőző.

Ez potenciálisan térdre kényszeríti az egészségügyi szolgálatot. Tehát nagyon kritikus helyzet elé nézünk”.

Ezért is tartott rendkívüli ülést a kormány, ahol a már minden irányból támadott Boris Johnson miniszterelnök ellenállt a nyomásnak, és nem volt hajlandó karácsony előtt rendkívüli lezárást elrendelni. A tudósok szerint egyértelműen hibázott. Közel száz lázadó konzervatív képviselő azonban már így is kész főnöke fejét venni, mert további súlyos szigorításokat már nem viselnének el.

Gupta, a Cambridge-i Gyógyító Immunológiai és Fertőzőbetegségek Intézet professzora közben azt mondta: a tudósokat bizonyos mértékben meglepte az omikron néhány sajátossága.

Egyes kísérleteik arra utalnak, hogy a vírus változtatott azon, ahogy megfertőzi a sejtjeinket. „Úgy tűnik ez potenciálisan a mutációk eredménye, és előfordulhat, de ne vegyük biztosra, hogy a deltához képest más lett a profilja. De még ha kicsit gyengébb is, a hatalmas számú fertőzés miatt látunk majd olyan embereket, akik nagyon betegek lesznek” – fogalmazott.

És hogy elgyengül-e a koronavírus? A professzor szerint nem:

„a változások miatt nem számítunk arra, hogy hirtelen ártalmatlanná válna.

Nem kéne így értelmezni a munkánkat. De annyit mondhatok, hogy állandóan tanulunk valami újat róla”.

Nagy-Britanniában eddig 12 omikron-fertőzött halt meg, további 104 van kórházban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×