eur:
392.91
usd:
366.45
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/ Magyar kézilabda-válogatott/ Marius Ionescu

Szilágyi Zoltán: fontos megélni az női kézilabda Eb-sikert

A magyar női junior kézilabda-válogatott százszázalékos teljesítménnyel lett aranyérmes a romániai korosztályos Európa-bajnokságon, amelynek vasárnapi döntőjében 35-26-ra verte Dániát.

"Egy nagyon jó francia válogatottat sikerült megvernünk az első meccsünkön, és nem kis szerencse is kellett hozzá. Sokan azt mondják, hogy mindig az a jó kezdés, amikor nem jó játékkal, de valahogy behúzod, tehát valahogy megnyerjük" – mondta az InfoRádióban Szilágyi Zoltán szövetségi edző.

Az edző szerint ez ebben az esetben is így volt, mert "ezeken az apróságokon múlik" a győzelem. Az utolsó másodpercekben lőtt góllal sikerült győzni a végig domináló, nagyon jó meccset produkáló franciák ellen. A magyar csapat akkor "csak futott" az eredmény után, de a mentális plusz és a szerencse miatt meg tudták fordítani a találkozót.

Szilágyi Zoltán azt mondta, minden csapatnak az mutatja az erejét, ha nem is jó játékkal, de tud győzni, ez ad egy lendületet, ami végig kitart, és egyre jobb, felszabadultabb játékot produkál.

A magyar csapat az Európa-bajnokság mezőnyéből taktikai szempontból is kiemelkedett, kifejezetten érett játékosaink vannak. A kulcsjátékosok megtanulták, mikor kell váltani a tempót a mérkőzés alakulásának megfelelően.

Szilágyi Zoltán megjegyezte, ő maga még nem foglalkozott utánpótlás korban lévő lánycsapattal, és tapasztalata szerint van bennük egy olyan mentális erő, hogy "meg se fordul a fejükben" egy mérkőzésen – még ha nem is nekik áll a zászló – hogy ne nyerjenek. "Nekem nagyon pozitív tapasztalat ebben az egészben az, hogy

ezekben a gyerekekben benne van az a győzni tudás, győzni akarás, amit nagyon remélem, hogy a felnőttkorban tovább tudnak magukkal vinni"

– mondta.

Általános mondás, hogy "fejben dőlnek el a nagy eredménynek", és ezt a győztes szemléletet érezte az edző, ez segítette át a nehézségeken a csapatot, emiatt sikerült megszerezniük az aranyérmet. A bajnokság legértékesebb játékosának (MVP) Simon Petrát értékelték, de a kapusok is remekeltek. Az edző szerint a folyamatos fejlődés érdekében fontos, hogy a mostani sikert megéljék, de

minden játékosnak tudatosítania kell, hogy ez csak egy következő lépcsőfok a pályafutásukban.

Nem szabad túlságosan túlértékelni, hiszen "ez még mindig csak egy utánpótlás-világverseny".

Arra is figyelni kell, hogy a közvélemény ne befolyásolja túlságosan a játékosokat, akiknek tudatosítaniuk kell, hogy még nagyon messze vannak attól a szinttől, ahová el szeretnének jutni. Szilágyi Zoltán reméli, a játékosok el tudnak menni felnőtt NB I-es csapatokhoz, ahol el tudják végezni a szükséges munkát. Megtarthatják azt a hozzáállást, hogy napról-napra jobbak akarnak lenni, és nem megelégedni azzal, hogy most már komoly sikereket értek el, mert ez még nem az – tette hozzá a szövetségi edző.

A Szilágyi Zoltánnal készült interjú teljes változatát holnap este, fél nyolc után pár perccel a Hetes című műsorunkban hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

Paks II.-vezér: változhat a kulcsrakész ár, a kínaiak is megjelenhetnek a beruházás körül

A 12,5 milliárd eurós kulcsrakész ár "továbbra is érvényben van" az orosz fővállalkozóval, de "ha a nyugat-európai atomerőmű építkezésekre nézek, akkor a tervezett költségeket még soha, sehol nem tudták tartani, ezért felelőtlenség lenne most többet mondanom" – jelentette ki a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója utalt rá, hogy a paksihoz hasonlóan a legtöbb erőmű építés "ilyen kulcsrakész szerződésben valósul meg, ennek ellenére folyamatosan drágulnak"; igaz hozzátette: "a Paks II. esetében nem kapkodnék, nem spekulálnék erre". Elárulta: "folyamatban van a kivitelezési szerződés egyes pontjainak a felülvizsgálata és módosítása", és konstruktívak a tárgyalások az oroszokkal, akárcsak az Európai Bizottsággal; munkaszervezési és egyéb tapasztalatok miatt pedig akár a kínaiak is megjelenhetnek a projekt körül. Azt vázolta: "rövid távon megoldódhat" az irányítástechnika körüli, a német kormány blokkolásából adódó helyzet, és leszögezte: se a projektet, se az orosz hitelszerződést nem szankcionálja semmi, illetve az orosz fővállalkozó is ki tudja fizetni a beszállítókat. Hangsúlyozta: a Paks I.-nél nem történt semmilyen elmozdulás a mellette kiásott új gödör miatt, és a megépített résfal csökkenti ennek a jövőbeli kockázatát. A Duna vízhozamával és a hűtővízzel kapcsolatos aggodalmakat műszakilag kezelhetőnek mondta, a Paks I. és Paks II. párhuzamos működésének brüsszeli engedélyezése kapcsán pedig bizakodását érzékeltette. Azt is rögzítette: "lesz első betonöntés év végéig", és a két új blokk "a 2030-as évek elején" már termelni fog. A minapi interjú során Paks II. gigantikus gödrében is jártunk, ahol óriási gépeket láttunk, a megörökített fényképeket ebben a különleges képgalériában mutatjuk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×