eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Ismét emelkedett az egészségügyi szolgáltatási járulék összege

Az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a járulék összege, mostanra ötszámjegyűvé duzzadt.

2024-től havi 11 300 forintra emelkedett az egészségügyi szolgáltatási járulék azok számára, akik nem biztosítottak - számolt be róla az Economx. A lap azt írja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint online, illetve átutalással is rendezhető a tartozás, valamint csekk formájában is. Ez utóbbi a 1819-es telefonszámon elérhető NAV Infóvonalon igényelhető.

Ismertették, hogy

a járulékot mindig a következő hónap 12. napjáig kell befizetni, vagyis a januárit február 12-ig.

A járulék napi összege 380 forint, ha azt nem a teljes hónapra kell rendezni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot továbbra is azoknak kell megfizetni, akik nem biztosítottak, vagyis nem rendelkeznek munkaviszonnyal, illetve nem egyéni vagy társas vállalkozók, őstermelők valamint nem kapnak álláskeresési támogatást.

Ezen kívül jogosultak még az ellátásra a nyugdíjasok, a nappali tagozatos tanulók és hallgatók, a szociálisan rászorulók és azok, akik anyasági ellátásban részesülnek.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék évek óta emelkedik - állapítja meg a lap, hozzátéve, hogy az elmúlt két évben drágult a leginkább: 2021-ben havi 8000 forint volt, 2022-ben pedig 8400. 2023-ban azután drámaian megemelkedett 9600 forintra, ez nőtt most tovább 11 300-ra.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×