eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Giró-Szász: Nyáron eldőlhet a kormány sorsa

Giró-Szász András szerint nyáron derülhet ki, hogy ismét koalícióra lép-e az SZDSZ az MSZP-vel. A politikai elemző az InfoRádióban úgy vélekedett: Orbán Viktor Fidesz-elnök közelmúltbéli szerepléseivel nem az előrehozott választásokra készül, inkább tudatosítani kívánja, hogy jobb alternatívát jelent a jelenlegi kormánynál.

Az lenne a furcsa, ha az ellenzék vezetője nem készülne arra, hogy a jelenlegi politikai helyzetben bármi - akár egy előrehozott választás is - megtörténhet - mondta az InfoRádiónak Giró-Szász András politikai elemző.

Orbán Viktor azzal, hogy a gazdaság szereplőivel tárgyal, és különböző fórumokon magyarázza jövőbeli politikai, gazdasági és társadalmi elképzeléseit, elsősorban nem az előrehozott választásokra készül. A Fidesz elnöke tudatosítani kívánja a választókban, hogy képes a kormányzásra, valamint, hogy valós, sőt, a jelenlegi kormánynál jobb alternatívát jelent - hangsúlyozta a szakértő.

Ellentétek?

Az ellenzéki politikus néhány héttel ezelőtt egy nem nyilvános szemináriumon nyíltan beszélt aktuálpolitikai kérdésekről és 2010 utáni terveiről. A politikai elemző ezzel kapcsolatban elmondta: akadnak, akik a szemináriumon elhangzottakat Orbán Viktor őszödi beszédeként aposztrofálják, szerinte azonban az ellenzéki politikus nyilvánosan vállalt gondolatai és a zártkörű beszélgetésen mondottak között nincs akkora különbség, mint Gyurcsány Ferenc és a valódi őszödi beszéd esetében.

Orbán Viktor a nyilvánosság előtt is azt mondja, hogy a nagyberuházással kapcsolatos visszaéléseket fel kell deríteni. A Fidesz vezetője ebben a tekintetben nagyon határozott és világos állásfoglalást vall - hangsúlyozta Giró-Szász András.

A nyáron eldőlhet

A szakértő szerint nyáron eldőlhet a kormány sorsa, amit nagyban befolyásol majd, hogy ki lesz a Szabad Demokraták Szövetségének új elnöke. Giró-Szász András úgy véli: az elnökválasztás eredménye meghatározza, hogyan viszonyul majd az SZDSZ a szocialistákhoz.

Ez arra lesz hatással, hogy az MSZP belső erőcsoportjai kiállnak-e a kisebbségi kormányzás mellett, vagy megpróbálják újra megkötni a szétszakadt koalíciót, így óvva meg Gyurcsány Ferenc politikai élete árán magukat és a szabad demokratákat a kisebbségi kormányzásból adódó veszélyektől.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×