eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A szlovákoknak is van Tokajuk

A szlovák államfő aláírta a Tokaj márkanév használatáról szóló jogszabályt. A szlovák-magyar borvita tehát tovább folytatódik.

Amint az várható volt, Ivan Gasparovic elnök aláírta a borászati törvény módosítását, amelyet a parlament a kormány javaslatára sürgősségi eljárással fogadott el. Ennek értelmében június 1-jétől használatható a Tokaj-hegyaljai borvidék szlovákiai részén a Tokaj márkanév.

A változtatások értelmében a törvény az eddigi asztali és minőségi borokat megkülönböztető felosztás helyett a földrajzi szempontot, vagyis a származás helyét hangsúlyozza majd.

Az új területi felosztás alapján a következő borvidékeket nevezi meg a módosult törvény: kis-kárpátoki, dél-szlovákiai, nyitrai, közép-szlovákiai, és kelet-szlovákiai borvidék, valamint Tokaj.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint korábban a szlovák mezőgazdasági minisztérium levelet küldött az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosának, Mariann Fischer Boelnek, melyben a segítségét kérte a "tokaji térséggel kapcsolatos szlovák-magyar vita megoldásához".

A szlovák földművelésügyi minisztérium államtitkára, Ján Slabý januárban tárgyalt ez ügyben brüsszeli illetékesekkel, és végül abban állapodtak meg, hogy Szlovákia számára a "Tokaj wine region" megjelölést regisztrálhatják. Ehhez a megállapodáshoz igazították a szlovák bortörvényt, melyet most az államfő is ratifikált.

A magyar földművelésügyi minisztérium még a héten az Európai Bírósághoz fordul a szlovákiai jogszabály miatt. A minisztérium álláspontja szerint a pozsonyi parlament döntése jogszerűtlen, mert a szlovákiai termelők csak akkor írhatnák a térség boraira a Tokaj megnevezést, ha előtte felállítanak egy hegyközségi és ellenőrzési rendszert, és megegyeznek a magyar kormánnyal a terület méreteiről. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

Korábban az Európai Bizottság levélben kérte a szlovák hatóságokat a Tokajjal kapcsolatos nemzeti szabályozás egyes részleteinek tisztázására, beleértve a név regisztrálását az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×