eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A villásreggeli veszélyezteti a férfiak termékenységét

Amerikai kutatók szerint a telített zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti a férfiaknál az esélyét, hogy apává váljanak.

A hagyományos angol reggeli többek között tükörtojásból, sült szalonnából és kolbászból, paradicsomos babból, sült krumpliból és pirítósból áll. Az amerikai Harvard Medical School kutatói szerint az ehhez hasonló ételek a férfiaknál - legyenek soványak vagy kövérek - közel felére csökkenthetik a spermaszámot.

A kutatók 91 férfit vizsgáltak. Megkérdezték tőlük, milyen gyakran esznek bizonyos ételeket, milyen olajat használnak főzéskor és sütéskor, valamint hogy milyen típusú margarint fogyasztanak. A férfiak közül 21 esetében azt is nézték, hogy spermájukban és ondójukban mennyi a zsírsav.

Azt találták, hogy a spermakoncentráció csökkenése kapcsolatban áll az étrenddel azoknál, akiknek telített és monotelítetlen zsírban gazdag volt az étrendjük.

Összességében napi kalóriabevitelük 13 százalékát tette ki a telített zsír azoknál, akik a legtöbbet fogyasztották belőle, akik pedig a legkevesebbet, azoknál csak 8 százalék volt az arány. Azoknak, akik a legtöbb telített zsírt fogyasztották, 41 százalékkal kevesebb spermájuk volt.

Dr. Jill Attaman, a kutatás vezetője hangsúlyozta: az étrend elsősorban azoknál a férfiaknál van hatással a termékenységre, akiknek eleve alacsony a spermaszámuk.  A politelítetlen zsírsavak (főleg a halolajban található omega-6 és omega-3) viszont elősegítik a spermamozgást és -fejlődést.

A Sheffieldi Egyetem brit kutatója a Daily Telegraph lapnak a vizsgálat kapcsán úgy nyilatkozott, kevés szó esik arról, hogy gyakran a férfi meddősége az oka annak, hogy a nő nem esik teherbe. A szakemberhez forduló párok legalább felénél a férfi spermáival van a gond - érzékeltette a problémát Dr. Allan Pacey.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×