eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

Marad a magas olajár

Nem lesz olcsóbb a benzin, mert Bécsben váratlanul összeomlottak az olajexportőr államok tárgyalásai a kitermelés növeléséről. A nagyobb kvótákért Szaúd-Arábia kardoskodott, de sokan ellenálltak.

Újabb pofon a világgazdaságnak - egyelőre marad a magas olajár. Azt követően, hogy Bécsben meglepetésre eredmény nélkül zárult az OPEC-tagállamok tanácskozása, a New York-i tőzsdén tovább drágult a nyersanyag.

Eredménytelennek Szaúd-Arábia tarthatja a tárgyalásokat, amely nyugati szövetségesei nyomására megpróbálta elérni, hogy növeljék a hivatalos napi kitermelési kvótát. A 12-tagú szervezetben azonban sokan ellenálltak, és így marad a 2009 januárja óta életben lévő napi 24,84 millió hordós limit.

A piac éppenséggel arra számított, hogy az OPEC növeli a kitermelést, és így segít mérsékelni az olajárakat. A nyugati kormányokat tanácsokkal ellátó, párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség csalódottságának adott hangot, és ismét arra sürgette az olajexportőr államokat, hogy növeljék a kitermelést.

Az ügynökség ismét kilátásba helyezte, hogy engedélyezi a stratégiai olajkészletek felhasználását - amire hosszú idő óta nem volt példa. Egy ilyen lépéssel csökkenne az olajár, és visszaesnének az exportőr országok bevételei.

Az OPEC a tervek szerint legközelebb decemberben vizsgálhatja felül az árakat, következő bécsi találkozóján.

Az olaj árát a Közel-Keleten és Észak-Afrikában folytatódó feszültség is tovább nyomhatja felfelé.

Elemzők megjegyezték, hogy 20 éve nem tapasztaltak ilyen széthúzást az olajexportőr szervezeten belül, mint most. A szaúdi olajminiszter, Ali Naimi élete egyik legrosszabb tanácskozásának nevezte a bécsi miniszteri csúcsot. A szaúdiakkal és az öbölbeli arab államokkal Irán, Líbia, Algéria, Ecuador, Venezuela és Irak koalíciója helyezkedett szembe. Az irániakat feldühítette a szaúdiak katonai beavatkozása a bahreini síita tüntetőkkel szemben. Emellett az Egyesült Államokkal szemben álló Irán és Venezuela így tudott borsot törni Washington orra alá.

Egyes kommentátorok felvetették, hogy a történtek előrevetíthetik az OPEC felbomlását, mások szerint a feszültségek ellenére mindenkinek érdeke az üzlet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×