eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jelentősen csökkenti egy mutáns gén a férfiak termékenységét

A férfi terméketlenség egy újabb összetevőjére bukkantak kutatók: a férfiak mintegy húsz százaléka olyan génmutációt hordoz, amelynek következtében a petesejt megközelítését segítő fehérjeburkolat nélkül maradnak hímivarsejtjeik, ezáltal kisebb lesz a megtermékenyítés esélye.

A nemzetközi kutatócsoport a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertette eredményeit.

A jelenlegi termékenységi tesztek nem képesek kiszűrni a problémát - mondta el Theodore Tollner a tanulmány társszerzője, a davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa. A génmódosulattal élő férfiak nem terméketlenek, de kisebb az esélye annak, hogy spermiumaik megtermékenyítik a petesejtet, ezért hosszabb ideig tarthat, mire partnerük teherbe esik.

Egy pár terméketlenségének okát keresve a szakemberek a férfi partner hímivarsejtjeinek számát, a spermiumok alakját és mozgékonyságát vizsgálják szokásosan, ám mindez sokszor nem ad magyarázatot a vágyott gyermekáldás elmaradására.

A most megtalált fehérje olyan molekulák családjába tartozik, amelyek különböző szövetek felszínén helyezkednek el, és feladatuk egyebek közt a kórokozók elpusztítása is. E fehérje akkor választódik ki, amikor a hímivarsejt megkezdi útját a petesejt felé: a molekula segíti, hogy a spermium áthatolhasson a méhnyakban lévő nyálkán, és megvédi attól, hogy betolakodóként kezelje a női szervezet immunrendszere.

Laborkísérletek azt mutatták, hogy amennyiben a szóban forgó gén mindkét kópiája a mutáns változat, a spermiumok igen nehezen jutnak keresztül a nyálkán.

A kutatócsoport ötszáz kínai párt követett nyomon, akik valamennyien gyereket akartak. A gyerekszületési arány 30 százalékkal alacsonyabb volt azoknál a pároknál, ahol a férj mindkét génkópiája a mutáns változat volt. Amennyiben csak az egyik kópia volt mutáns, az nem befolyásolta a fogamzás valószínűségét.

A hiányzó fehérjét egy hüvelyi géllel helyettesíthetik majd a későbbiekben azoknál a pároknál, ahol a férfinál megállapították e genetikai eltérést. A tanulmányban részt vevő kaliforniai kutatók már megkezdték az ezzel kapcsolatos állatkísérleteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×