eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezért sem érdemes inni a nőknek

A női alkoholistáknál háromszor gyorsabban károsodik az agy hangulatot, impulzusokat és alvást kontrolláló területének működése, mint a férfiaknál - állapították meg svéd kutatók.

Négyévnyi nagyivást követően ötven százalékkal csökkent a nők agyának úgynevezett szerotonin funkciója, míg ugyanilyen mértékű károsodást a férfiaknál csak tizenkét évi alkoholizálás után tapasztaltak a Göteborgi Egyetem kutatói tanulmányukban.

A szerotonin egy agyi ingerületátvivő anyag, amely egyebek közt fontos szerepet játszik a hangulat és impulzus kontrolljában, valamint az alvás és ébrenlét közti egyensúlyban.

A kutatásba 42 bevallottan alkoholfüggő embert és 28 kontroll személyt vont be Kristina Berglund és csoportja; a részt vevő alanyok harmada volt nő. "Azt láttuk, hogy az alkoholfüggő egyéneknél jelentősen alacsonyabbak voltak a szerotonin funkciók" - foglalta össze az eredményeket Berglund.

A vizsgált emberek közül a nők bevallásuk szerint négy éven át heti 12 üveg bornak megfelelő mennyiségű alkoholt vettek magukhoz, a férfiak ugyanennyi alkoholt ittak hetente, de 12 éven keresztül.

Az eredményeket ismertető tanulmányt az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóirat januári száma jelenteti meg.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×