eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Meghosszabbították Rasmussen NATO-főtitkári megbízatását

Egy évvel, 2014. július 31-ig meghosszabbították Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár megbízatását - jelentette be szerdán az észak-atlanti szövetség, miután a 28 tagállam nagykövete teljes egyetértésre jutott a kérdésben.

A dán politikust 2009 áprilisában választották ki a posztra, és még az év nyarán hivatalba lépett. A megbízatás alapértelmezés szerint négy évre szól, de Rasmussen elődje, a holland Jaap de Hoop Scheffer szintén öt évig töltötte be a NATO legfőbb civil politikai vezetői tisztségét.

A most 59 éves Rasmussen vezetésével a NATO átfogó szervezeti reformokba vágott bele. Emellett a szövetség legfontosabb műveletét, az afganisztáni missziót illetően a NATO úgy döntött, hogy 2014 végéig kivonja harcoló erőit a közép-ázsiai országból, ami jelentős szervezési tevékenységet - a vezetést illetően pedig nyilvánvalóan folyamatosságot - igényel.

A mandátumhosszabbítás után tartott sajtótájékoztatón Rasmussen arról beszélt, hogy hivatali utódjának a fő figyelme Afganisztánnal kapcsolatosan immár arra fog irányulni, hogy 2015-től pontosan milyen jellegű új misszió keretében tartják fenn a NATO-jelenlétet. Az atlanti szövetség vezette nemzetközi erő, az ISAF távozása után - korábbi NATO-közlések szerint - az ország biztonságának fenntartásáról az afgán fegyveres erők gondoskodnak majd, de azok továbbra is segítséget kapnak a nyugati szövetségtől, főként a folytatódó kiképzés formájában.

A 2014 utáni afganisztáni NATO-elkötelezettség felvázolása lesz az egyik téma a tagállamok védelmi minisztereinek jövő héten Brüsszelben tartandó kétnapos tanácskozásán is. NATO-források nem hivatalos közlése szerint felmerült, hogy ebbe az új misszióba is bevonjanak a katonai szövetségen kívüli országokat - így például Ausztráliát, Finnországot, Grúziát, Svédországot, Ukrajnát és Új-Zélandot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×