eur:
393.83
usd:
368.25
bux:
65835.94
2024. április 23. kedd Béla

A magyar átalakítások Brüsszel szemszögéből

Az Európai Bizottság 2013-as évre tett gazdaságpolitikai ajánlásai összhangban állnak a magyar kabinet céljaival - mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár az Európai Ügyek Bizottságának ülésén.

A válság még nem ért véget, sokat kell tenni a kilábalásért mind uniós szinten, mind a nemzetállamok területén - mondta Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára az Európai Ügyek Bizottsága előtt, a harmadik európai szemesztert elindító 2013. évi éves növekedési jelentés nyomán tett beszámolója során.

Az Európai Bizottság véleménye alapján a tagállamokban mind a deficitcélok tartása, mind az adósságcsökkentés lassan halad, a magyar kormány azonban továbbra is tartja magát 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiányhoz - hangsúlyozta az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán kitért arra is, hogy a bizottság ajánlásai között megtalálható a nyugdíjrendszer várható élettartamhoz igazítása, amelyet a nyugdíjkorhatárok emelésével már megkezdett a kormány.

Bevételi oldalon az uniós testület a munkát terhelő adók csökkentését és a fogyasztási-, a tulajdonra vonatkozó- és a környezetterhelési adók erősítését javasolta, ami Cséfalvay Zoltán szerint egybevág a kormány törekvéseivel.

A munkanélküliség csökkentése ügyében az államtitkár kiemelte, hogy míg Európában az utóbbi két évben nőtt a munkanélküliség, Magyarországon a foglalkoztatás nőtt. Európában olyan rossz a foglalkoztatási helyzet, hogy Magyarországon minden egyes munkahely megbecsülendő, így a közmunka is, hisz az is munka - szögezte le Cséfalvay Zoltán, majd hozzátette: persze előbb utóbb a közmunkásoknak a nyílt munkaerőpiacra is át kell lépniük, amihez megfelelő eszközöket kell találni.

A közigazgatás pedig, szintén a bizottság ajánlásainak megfelelően, jelentős ésszerűsítésen ment és megy át jelenleg is - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Az USA áprilisi bmi-adatai azt mutatták, hogy az üzleti aktivitás tovább nőtt, de lassabb ütemben, ami a gyengébb kereslet jeleit jelzi. Az S&P Global legfrissebb összetett termelési indexe áprilisban 50,9-re csökkent a márciusi 52,1-ről, ami enyhe bővülést és december óta a leggyengébb növekedést jelzi. Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban lassabb aktivitásnövekedést regisztráltak, a növekedési ütemek három-, illetve öthavi mélypontra csökkentek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×