eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Orbán Viktor: A magyarok alapvetően szabadságharcosok - a nap hírei

Európa családellenességéről és az erőteljes nemzeti érzelmű magyarokról beszélt Orbán Viktor kormányfő. A többi között a használatarányos útdíj bevezetéséről kezdhet vitát holnap az Országgyűlés. Visszahívta elnöki tisztségéből Feldmájer Pétert a Maszihisz közgyűlése.

A kormányfő szerint a magyarok alapvetően szabadságharcosok, erőteljes nemzeti érzelmekkel. Orbán Viktor egy portugál hírtelevíziónak adott interjúban arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a végrehajtott reformok működnek-e, Orbán Viktor azt mondta: Magyarország azon öt uniós tagállam egyike, amelyek csökkentették az államadósságot, az államháztartási hiány tavaly a GDP-érték 1,9 százaléka volt, és bízik benne, hogy az ország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. A miniszterelnök szólt arról is, hogy értelmezése szerint a mai Európában olyan fő irányvonal érvényesül, amely alapvetően egyház-, vallás-, család- és nemzetellenes.

A többi között a használatarányos útdíj bevezetéséről kezdhet vitát hétfőn kezdődő háromnapos ülésén az Országgyűlés. A képviselők a hét első napján emellett új szabályokat hozhatnak a nemzetbiztonsági ellenőrzésre. Az útarányos díjfizetésről szóló kormányzati törvényjavaslat nem rögzíti a fizetendő díj pontos összegét, azt ugyanis rendelet állapítja majd meg, mint ahogy a díjkategóriákat is. A második ülésnapon a családon belüli erőszak elleni szigorúbb fellépésről, míg szerdán az Állami Számvevőszék tavalyi beszámolójáról tárgyalhat a parlament.

Visszahívta elnöki tisztségéből Feldmájer Pétert a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közgyűlése. A testület Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatónak bizalmat szavazott. A tanácskozáson egy kivétellel a Mazsihisz teljes vezetősége is lemondott, amelyet a közgyűlés tudomásul vett. A 87 érvényes voksból 49-en fejezték ki bizalmatlanságukat Feldmájer Péter ellen. Zoltai Gusztáv kétharmados többséggel maradhatott az ügyvezető igazgatói székben. A szervezet választási bizottsága egy hónapon belül dönt a tisztújítás időpontjáról.

Mintegy negyven ház tetőszerkezetét rongálta meg a viharos erejű szél a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján. A viharban ketten megsérültek, a károk pontos mértékét még nem tudni. Több észak-keleti kistérségben másodfokú riasztás volt érvényben a felhőszakadás, a viharos erejű szél és a jégeső miatt.

Hétfőn az informatika, valamint a latin és a héber vizsgákkal folytatódnak az idei írásbeli érettségik. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint informatikából emelt szinten mintegy 1600 diák tesz gyakorlati érettségit, amely 240 percig tart.

Szenteket avatott a Vatikánban Ferenc pápa. A katolikus egyházfő most először végzett ilyen szertartást. z eseményen a több tízezer hívő előtt az embriók jogi védelmének garantálása mellett foglalt állást. Az egyházfő felszólította a híveket, hogy továbbra is szenteljenek nagy figyelmet az élet szentségének védelmére.

Az Egyesült Államokban vizsgálatot kezdeményezett a Bloomberg hírügynökségnél az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a pénzügyminisztérium és néhány ügyfél. Az eddigi adatok szerint a hírportál újságírói nem megengedett módon jutottak bizalmas információkhoz a hírügynökség mintegy 315 ezer előfizetőjének - többnyire brókereknek és bankároknak -a terminálhasználati szokásairól.

Német lapértesülés szerint tömeges elbocsátásokat tervez a Bild című lapnál az Axel Springer kiadó. A Der Spiegel értesülése szerint 170-200 főt küldenének el, a megtakarított mintegy 200 millió eurót a digitális üzletág erősítésére fordítanák Európa legnagyobb példányszámú napilapjánál. A Magyarországon több lapban is érdekelt Springernél azt is tervezik, hogy a Bild hírportálján fizetős rendszert vezetnek be és lapösszevonásokra is készülnek.

Pakisztánban bejelentette pártja győzelmét a szombaton tartott parlamenti választásokon Navaz Sarif volt kormányfő. Az előzetes eredmények szerint a 342 tagú pakisztáni törvényhozás közvetlenül megválasztott 272 képviselői helyéből 115 mandátumot szerzett a korábbi miniszterelnök által vezetett Pakisztáni Muzulmán Liga. A voksolás történelmi jelentőségű volt, mert Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta először töltötte ki ötéves mandátumát egy civil kormány, amely átadja a hatalmat demokratikusan megválasztott utódjának.

Iránban a határidőig összesen 686-an jelentkeztek elnökjelöltnek a június 14-re kiírt választásra. Közülük azok indulhatnak az államfői tisztségért, akiknek a jelöltségét az Õrök Tanácsa jóváhagyja. Regisztráltatta magát többek között az ellenzék egyik vezetőjének számító Ali Rafszandzsáni volt államfő is.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×